Za svaku postoji caka da se izbegne: 5 najvećih opasnosti po zdravlje koje nas vrebaju svakog leta

0

Leto donosi mnoge lepe stvari, ali i neke opasnosti od kojih bi trebalo da se pazimo. 

 

 

Leto je mnogima omiljeno doba, ali ono sa sobom donosi i razne probleme
Leto je mnogima omiljeno doba, ali ono sa sobom donosi i razne probleme foto: Mila Supinskaya Glashchenko Shutterstock

Iako mnogi jedva čekaju da počne leto, lepo vreme sa sobom nosi i neke potencijalne opasnosti. No, dobra stvar je što je moguće izbeći svaku, ili bar smanjiti šansu da nam se dogode. 


Toplotni udar

 

Kada temperature dostignu visoke nivoe, to nije samo neprijatno, već je i opasno i potencijalno smrtonosno. Ekstremne vrućine šalju više od 65.000 Amerikanaca godišnje u Hitnu pomoć, prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

- Toplotna iscrpljenost i toplotni udar, dve najteže bolesti povezane sa toplotom, mogu se javiti kada telo nije u stanju da se pravilno ohladi nakon dužeg izlaganja prekomernoj toploti (kao što je rad ili vežbanje na otvorenom). Toplotni udar je teži slučaj toplotne iscrpljenosti, ali oba zahtevaju hitnu medicinsku pomoć - kaže dr Kapur iz bolnice Santa Monika u Kaliforniji.

 

Kako se ovo ne bi desilo, dr Kim Nolton, docent za zdravstvene nauke o životnoj sredini na Univerzitetu Kolumbija u Njujorku, savetuje ljude da uspore i prilagode svoj rad i raspored aktivnosti kako bi se ohladili tokom podneva, kada je sunce najjače.

Kada se priča o slučajevima odojčadi i male dece, trudnica i starijih ljudi, koji su u većem riziku od bolesti izazvanih toplotom, preporuka je da ostanu na klimatizovanim mestima što je više moguće.

 

Dehidracija

 

Leti je neophodno često piti vodu
Leti je neophodno često piti vodu foto: Kokulina/Shutterstock

Stalno to čujemo - "pijte više vode". Ali kada ste na suncu, pijuckate letnje koktele ili se bavite sportom, još je važnije da voda za piće bude prioritet. Ako to ne radite dovoljno često, mogli biste se suočiti sa dehidracijom, koja može varirati od blage do teške (prema Nacionalnoj medicinskoj biblioteci SAD).

 

Neželjeni efekti blage do umerene dehidracije uključuju žeđ, suva ili lepljiva usta, suvu kožu, glavobolje, grčeve mišića i tamnožuti urin ili manje urina uopšte. Ozbiljnije nuspojave na koje treba obratiti pažnju uključuju ubrzan rad srca i disanje, razdražljivost, zbunjenost, vrtoglavicu, bezvoljnost, upale oči, smežuranu kožu, delirijum i nesvest.

Najbolji način da ovo sprečite je da pijete puno vode tokom dana, posebno kada provodite vreme na otvorenom na suncu. Ako možete, tada popijte barem jednu šolju vode na svakih 15 do 20 minuta.

 

Opekotine 
 

Mora se paziti i na izlaganje suncu
Mora se paziti i na izlaganje suncu foto: Galyna Tymonko / Alamy / Alamy / Profimedia

Dugi, sunčani dani su jedan od najboljih delova leta, ali mogu biti opasnost za naš najveći organ - kožu. Ako izlazite predugo bez kreme za sunčanje i ne rizikujete samo bolne opekotine od sunca – povećavate svoje šanse za razvoj raka kože, najčešće vrste raka u Sjedinjenim Državama ( kao što napominje Fondacija za rak kože). Osim toga, izlaganje ultraljubičastom (UV) zračenju može povećati pojavu bora i pega od sunca. da li vam je potreban još jedan razlog da ne štedite na kremi za sunčanje?

- Ako želite da sprečite sve ovo - ograničite svoje vreme na suncu i izaberite mesto u hladu kad god je to moguće. Najvažnije, neka krema za sunčanje postane svakodnevna navika, bez obzira da li sunce sija ili ne. Čak i oblačni dani nose rizik od izlaganja UV zračenju. Izaberite vodootpornu kremu za sunčanje širokog spektra sa minimum SPF 30 i nanosite je na najmanje svaka dva sata - kaže dr Kapur.

 

Insekti

 

U prirodi leti vrebaju i krpelji
U prirodi leti vrebaju i krpelji foto: Shutterstock / Afanasiev Andrii

Kada šetate pešačkim stazama i istražujete prirodu, vodite računa o ujedima insekata, koji „ne samo da su dosadni, već mogu da prenesu i ozbiljne bolesti“, kako kaže dr Kim Nolton sa Kolumbija Univerziteta u Njujorku.

 

Budite posebno oprezni kad su krpelji i komaraci u pitanju, pošto komarci mogu prenijeti bolesti kao što su virus Zapadnog Nila i denga groznica, a krpelji mogu širiti do 16 različitih zaraznih bolesti, uključujući lajmsku bolest.

Ukoliko želite da sprečite sve ovo, koristite repelent protiv insekata čak i na kratkim šetnjama. Ako možete, čak i po vrućini, nosite duge rukave i pantalone i ugurajte čarape u pantalone. Takođe, obavezno proverite da li imate krpelja nakon aktivnosti na otvorenom, a isto važi i za vaše prijatelje,

 

Alergije

 

Alergije mogu predstavljati veliki problem
Alergije mogu predstavljati veliki problem foto: Robert Kneschke, Shutterstock

- Kada je reč o alergijama, obično mislimo na proleće, ali rastuće temperature i duže tople sezone povećavaju proizvodnju polena i produžavaju sezonu alergija. A taloženje polena na površine koje dodirujemo, poput ćebadi za piknik ili nameštaja za terasu, takođe može izazvati alergijsku reakciju kože ili kontaktni dermatitis - ističe dr Kapur.
 

Da bi vaš dom bio bez polena, dr Nolton predlaže korišćenje vlažne krpe za uklanjanje polena sa kose i kože ili tuširanje odmah po dolasku kući.

 

 

makonda-tracker