oprez!

Jedete je svaki dan, teško ju je izbeći: Za ovu hranu kažu da je toliko OPASNA da treba da ima upozorenje kao cigarete

0

Ove namirnice dominiraju supermarketima, a stručnjaci uporno podsećaju na rizike koje one nose sa sobom

Doručak je obrok za koji najčešće jedemo ultraprerađenu hranu
Doručak je obrok za koji najčešće jedemo ultraprerađenu hranufoto: sawaddeebenz/Shutterstock

Većina ljudi svesna je uticaja ultraprerađene hrane na zdravlje, ali možda će vas iznenaditi koliko proizvoda spada u ovu kategoriju.


Dr Tim Spektor, epidemiolog i specijalista za zdravlje creva, gostovao je nedavno u popularnom Bi-Bi-Sijevom podkastu Sounds Just One Thing, gde je istakao da veruje da bi ultraprerađena hrana trebalo da se prodaje s upozorenjem kakvo stoji na kutiji cigareta.


Kako je on objasnio, problem nisu samo masti, soli i udeo šećera u prerađevinama, već i to što one sadrže samo ekstrakte prirodnih sastojaka, što je šteto po gastrointestinalno zdravlje. Prerađena hrana, dodaje on, povećava apetit i čini da se osećamo loše.


Mi je podstičemo tako što je jeftina i ima je svugde, uključujući i škole. Ako kupite sendvič ili smuti, on će biti ultraprerađen – kaže dr Spektor, koji ističe da nam takvi obroci dodatno otvaraju apetit.

 

To će učiniti da se prejedate za po 500 kalorija, nećete biti siti posle nje nego ćete želeti da jedete još više, osećaćete se lošije, opašće vam i raspoloženje. To je upravo ono što imamo i u paklicama cigareta – smatra Spektor.

 

Viršle su mesne prerađevine koje bi trebalo izbegavati ili makar jesti vrlo retko
Viršle su mesne prerađevine koje bi trebalo izbegavati ili makar jesti vrlo retkofoto: Africa Studio/Shutterstock

Šta je ultraobrađena hrana?


Hrana koja se smatra ultraobrađenom je kategorija u klasifikaciji hrane u zavisnosti od stepena obrade.


Istraživanje stručnjaka s Univerziteta u Kembridžu, objavljeno 2021. godine u medicinskom magazinu British Journal of Nutrition, pokazalo je da podaci ukazuju da konzumiranje ultraprerađene hrane može da poveća rizik od određenih bolesti, kao što su gojaznost, dijabetes tipa 2 i rak.

 

Ove godine, u listu Clinical Nutrition objavljena je studija čiji je zaključak da povećan unos takvih namirnica može da se poveže s povišenim rizikom od raka debelog creva.


Ultraobrađena hrana smatra se krivom za skloro 50 posto kalorija koje unesemo, a u pitanju su namirnice koje prolaze kroz više procesa prilikom obrade i sadrže mnogo dodatih sastojaka.

 

Čips spada u ultraprerađenu hranu
Čips spada u ultraprerađenu hranufoto: Shutterstock / Olga Dubravina

Tu spadaju:

 

  • čips
  • čokolada i slatkiši
  • sladoled
  • musli sa šećerom
  • supe iz kesice
  • viršle
  • kobasice
  • gazirana i energetska pića
  • keks i krekeri
  • neki hlebovi
  • jogurt s ukusom
  • margarin...

 

Ultraprerađena hrana, zapravo, dominira supermarketima, pa ju je teško u potpunosti izbeći.


Šta treba jesti za zdrava creva?


Dr Spektor je dalje posavetovao slušaoce da jedu 30 različitih biljaka svake nedelje, uključujući orašaste plodove, semenke, kafu, začine, crnu čokoladu, voće i povrće. Kako je istakao, to će poboljšati zdravlje creva i pružiti nam više energije.

 

BONUS VIDEO – Kako da deca pojedu sve iz tanjira?

Ukoliko ne znate kako da ubedite decu da pojedu ceo obrok, obavezno pogledajte trik ove mame.

 

 

 

makonda-tracker