važno

Šta se desi telu kad dođe u kontakt sa hladnom vodom?

0

Zašto je važno postepeno se pokvasiti pre nego što s kopna uskočite u vodu? 

foto: Shutterstock / Mykola Kolomiets
foto: Shutterstock / Mykola Kolomiets

Često kada je napolju toplo spas od vrućina znamo da tražimo u rashlađivanju u vodi. Bilo da je u pitanju reka, jezero ili more temperatura vode varira u zavisnosti od spoljnih temperatura, ali i vremenskih prilika.

 

Mladi često ne razmišljajući znaju da ulete u vodu pre nego što su telo pripremili za promenu temperature, a to može da ozbiljno ugrozi zdravlje, naročito ako voda još uvek nije dovoljn topla za kupanje.

 

Mnogo puta smo bili svedoci davljenja, srčanih udara i drugih stanja koja mogu da nastanu kad telo preseče hladna voda.

 

 

Evo šta se dešava sa telom koje upadne u vodu, a njena temperatura ne prelazi 15 stepeni. Sve ispod 15 stepeni se smatra hladnom vodom i nije preporučljivo kupati se u njoj.

 

U prvoj fazi, kada osoba uđe u hladnu vodu, dolazi do dubokog i nekontrolisanog disanja. To traje dva do tri minuta. Nakon toga dolazi do skoka krvnog pritiska i do ubrzanja rada srca, piše Kurir. 

 

Posle ovih faza dolazi do naglog pada telesne temperature.

 

Nastupa hipotermija, pad temperature tela ispod 35 stepeni. Organizam mehanički uključuje neke kontrolne mehanizme. Sva krv iz ruku i nogu se sliva ka srcu i plućima.

 

Kako hladna voda deluje na telo koje upadne u nju?
Kako hladna voda deluje na telo koje upadne u nju?foto: Profimedia

Jasno je i šta se dešava s ekstremitetima kada naglo padne telesna temperatura.

 

Tada telo počinje da se koči, jer mišići gube svoju funkciju. U vodi koja je svega 5, 6 stepeni opasna je po ljudsko zdravlje i u njoj ne bi smelo da se boravi duže on 20 minuta.

 

Ipak, veću šansu da prežive u hladnoj vodi imaju ljudi sa većom telesnom masom, odnosno težinom. Takođe, trebalo bi telo postepeno pokvasiti kako bi se priviklo na promenu temperature.

 

Ono što je najvažnije jeste da se poštuju preporuke stručnih lica, koja znaju kada je voda dovoljno topla da bi se u njoj bezbedno kupalo. Takođe, poštovanje propisa, kupanje na za to predviđenim mestima, znatno smanjuje šansu da dođe do problema. 

 

S druge strane, sve suprotno ovim preporukama može da ugroži zdravlje i vaš život dovede u pitanje. 

 

makonda-tracker