vazdušast i preukusan

Bio je to omiljeni jugoslovenski kolač: Recept za čuvene padobrance - slatkiš koji je obeležio svačije detinjstvo

0

Budući da za njegovu pripremu nije potrebno mnogo skupih sastojaka često je bio izbor naših baka, naročito tokom hladnih zimskih dana 

NAJLEPŠI RECEPT ZA PADOBRANCE
NAJLEPŠI RECEPT ZA PADOBRANCE foto: Shutterstock / Majda Salby

Pre 30, 40 ili 50 godina na trpezama se retko mogao naći kolač ili torta sa čokoladom, gustim i kremastim filovima sa gomilom putera i drugih skupih namirnica.

 

Sastojke za gotovo sve što su spremale domaćice su već imale u svojim ostavama, od domaćih jaja i mleka, pa sve do oraha. Padobranci su bili jedan od najpopularnih slatkiša u bivšoj Jugoslaviji.

 

Poznati su po svojoj laganoj i kremastoj teksturi, ali i postupku pripreme koja ne zahteva mnogo umeća niti vremena.

Sastojci za testo:

 

  • 3 belanceta
  • 300 g šećera
  • 300 g mlevenih oraha
  • sok od limuna

 

Za fil:

 

  • 3 žumanceta
  • 3 kašike šećera u prahu
  • 125 g putera
  • 100 g čokolade za kuvanje

 

Priprema:

 

Umutiti belanca, postepeno dodajući šećer u prahu i limun dok se ne dobije čvrst sneg. Dodati mlevene orahe i sjediniti varjačom, nikako miskerom, da ne spadnu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Özge K. (@birtutamalerji)

Na pleh obložen papirom za pečenje stavljati kašičicom smesu. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 150°C oko 20-25 minuta.

 

Fil: U činiji dobro umutite žumanca sa šećerom u prahu, pa dodajte omekšali puter i čokoladu koju ste otopili na pari. Ohlađene puslice filujte kremom i spajajte po dve, kao što se radi za vanalice. Potrebno je da padobranci malo odstoje pre služenja, da bi malo omekšali.

 

Bonus video:

Lignje na morski način 

 

makonda-tracker