neverovatno

Za njih KUPANJE ne postoji, ženama je ipak koža čista i mirišljava: Najlepše pleme na svetu živi OVAKO i svi im se DIVE

0

Žene u plemenu Himba žive životom koji je današnjim damama nepojmljiv 

foto: Yvan Travert / akg-images / Profimedia
foto: Yvan Travert / akg-images / Profimedia

Da li set čuli za pleme najlepših ljudi na planeti Himba? Pripadnici ovog naroda godinama su živeli daleko od savremenog sveta, daleko od civilizacije i svega što ono nosi. 

 

Tako izolovani od ostataka sveta, pažljivo su skrivali svoje običaje plašeći se šta bi pridošlice mogle da im urade. Čuvali su se od drugih ljudi, nisu želeli njihovu osudu, a njihova svakodnevica potpuno je drugačija od one na koju je ostatak sveta navikao. 

 

Ipak, kako je vreme prolazilo i njihova svest se menjala, pa od potpunog skrivanja i izolovanog života postali su najfotografisanije pleme u istoriji, jer su želeli da pokažu svoje jedinstvene obrede.

 

Ovo je jedna od pripadnica Himba plemena
Ovo je jedna od pripadnica Himba plemenafoto: Shutterstock / twabian

 

Osim neobičnih navika ovo pleme je imalo i druge karakteristike, koje su ih izdvajale od svih ostali. Bila je to njihova boja kože, ali i fizički izgled, kakav je retko imao prilike da se vidi.

 

Iako drugačiji, dobili su titulu najlepšeg afričkog plemena. Tradicionalno i muškarci i žene idu u toplesu, nose suknje izrađene od životinjske kože u raznim bojama, a odrasle žene nose jednostavne kožne ogrtače i kožne čarape kako bi zaštitili svoje noge od otrovnih životinjskih ugriza.

 

Ovo neobično peleme Himba Himbe životni vek je provodilo u veoma teškim uslovima u regiji Kunene na severozapadu Namibije. Njihov dom je i danas tu, ali su ipak pomalo prilagodili život sadašnjici. 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jacek Pawlicki (@paflitzkey)

 

Oni se sada pretežno bavi stočarstvom, uzgajaju ovce i koze, a broj stoke određuje njihovo bogatstvo. Sami proizvode kukuruz i proso, imaju svoje meso i mleko koje smatraju najkvalitetnijim na svetu.

 

Oni svoje proizvode menjaju za brašno, bilje i med, a tek povremeno stoku prodaju za novac. Veliki problem imaju ukoliko ih zadesi sušna godina, koja im je najveći neprijatelj.

 

Zbog nedostatka vode doneli su zakon da je samo muškarci smeju koristiti za kupanje i održavanje higijene. Neki pripadnici plemena su zaposleni u prirodnim rezervatima. Zanimljivo je da sav zarađeni novac dijele s ostatkom plemena. I penzije starešina se smatraju kao zajedniička finansijksa sredsta, koja se skupljaju za bolji život mlađih generacija.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jacek Pawlicki (@paflitzkey)

 

Zbog toga, Himba žene sastojke za rituale lepote skupljaju u prirodi. Brinu o tome da im koža bude sjajna i mekana. Najpoznatija dnevna krema ovih zanimljivih žena je otijze - crvena pasta koja nastaje mešanjem životinjske masti i oker pigmenta, koja je dobra i za uklanjanje dlačica sa tela.

 

Ovim preparatom Himba žene mažu kožu i kosu kako bi se zaštitile od oštre pustinjske klime i naglasile svoju lepotu. Otjize ih štiti i od insekata, a u pastu ponekad dodaju mirisnu smolu kako bi „šarmantnim mirisom prirode“ privukle muškarce i stvorile porodicu.

 

 

makonda-tracker