IZNENADIĆETE SE

Da li je bolje umivati se toplom ili hladnom vodom? Mnogi misle da znaju odgovor, a greše i zato izgledaju MNOGO STARIJE

0

Pored temperature vode za negu lica važno je da obratite pažnju i na proizvode za njenu negu.
 

foto: Shutterstock / New Africa
foto: Shutterstock / New Africa

Uprkos naprednoj tehnologiji naučnici još uvek nisu uspeli da pronađu jedinstveno sredstvo za čišćenje za sve tipove kože. Ipak, ako niste sigurni koje vam najviše odgovara probajte one koji u sebi imaju aktivni ugalj, oni odgovaraju velikom broju žena.


Korišćenjem raznih vrsta sredstava za čišćenje kože, tonera, seruma, hidratantnih krema, kiselina, maski i sličnih preparata, često možete učiniti da vaša koža izgleda savršeno, ali često je najbolja rutina nege najjednostavnija: samo jedan ili dva proizvoda, nakon što se umijete tvoje lice, piše britanski portal Kitenest.

 

E, tu je glavni problem, odnosno pitanje na koje većina ljudi ne zna da odgovori: da li lice treba da se pere hladnom ili toplom vodom?

 

Šta topla voda čini koži?

 

Većina nas radije se umiva toplom vodom ujutru. Topla voda izaziva prijatan, opuštajući osećaj, ali, nažalost, to nije najbolja opcija za kožu. Zašto? Topla voda može da izazove brojne probleme sa kožom.

 

Dugo tuširanje toplom vodom i umivanje lica s nje uklanjaju prirodna ulja, što za posledicu ima suvoću kože i iritaciju. Kod osetljivih osoba može doći do pojave rozace i ekcema.

 

Da li je bolje umivati se toplom ili hladnom vodom?
Da li je bolje umivati se toplom ili hladnom vodom?foto: Profimedia

 

Ovo nije dobra opcija čak ni za one koji imaju masnu kožu, jer će vruća voda podstaći još jače lučenje masnoće što može dovesti do pojave akni i bubuljica.

 

Šta hladna voda čini koži?

 

Hladna voda može pomoći u toniranju kože i smirivanju nadutosti i vraćanju mladalačkog sjaja. Zvuči sjajno, zar ne? Ipak, ne treba preterivati, jer hladna voda sužava pore kože.

 

Iako ovo može biti korisno, takođe može sprečiti efikasno čišćenje kože. Naime, kada se pore suze, bakterije i prljavština ostaju zarobljene, što opet može dovesti do pojave mitesera i akni.

 

 

Voda srednje temperature

 

Iako bi povremeno prskanje hladne vode moglo biti od pomoći, uglavnom bi trebalo da se držite umivanja lica mlakom vodom. Pri tome, nije dobro zaboraviti na čišćenje kože. Većina dermatologa preporučuje čišćenje najmanje jednom dnevno ili dva puta dnevno ako je potrebno ukloniti šminku ili kremu za sunčanje pre spavanja.

 

Međutim, to zavisi i od tipa kože. Kada je čišćenje lica u pitanju, ponekad je teško pronaći sredstvo koje će omogućiti adekvatnu negu. U poslednjih nekoliko godina sve je više proizvoda na bazi aktivnog ugalja, koji ima blagotvorno dejstvo na našu kožu. Osim što zaista temeljno čisti, smanjuje pore i akne, deluje protivupalno. Pomaže u uklanjanju viška ulja sa kože i dovoljno je nežan da se koristi na osetljivim tipovima kože.

 

Ako se umivate vrućom vodom možete upropastiti svoje lice
Ako se umivate vrućom vodom možete upropastiti svoje lice foto: dotshock/Shutterstock

 

I leti i zimi važno je - svaka krema treba da ima SPF

 

Oko 90 odsto procesa starenja kože povezano je sa delovanjem UV zraka, što znači da će koža biti izložena starenju sve vreme koje bez zaštite provede na suncu.

 

UV zraci mogu da dovedu do razvoja raka kože, pa je važno primeniti adekvatan zaštitni faktor kože od najmanje 30 SPF, posebno ako ćete duže boraviti napolju. Nosite kremu za sunčanje da biste je ponovo nanijeli i pronađite dobar šešir da zaštitite lice od sunca.

 

 

makonda-tracker