nije za svakoga

Zaboravite na sarme, zimnicu i podvarak: 3 grupe ljudi koje treba da izbegavaju KISELI KUPUS

0

Kiseli kupus je jedna od omiljenih namirnica kada dođu hladni zimski dani. Ipak, ne bi trebalo svi da ga jedu. Evo i zbog čega.

Kiseli kupus spada u fermentisanu hranu koju ne bi trebalo da konzumiraju baš svih zbog sledećih zdravstvenih tegoba.
Kiseli kupus spada u fermentisanu hranu koju ne bi trebalo da konzumiraju baš svih zbog sledećih zdravstvenih tegoba.foto: Shutterstock/Maciej Czekajewski

Kiseli kupus, uz zelene masline, kimči, kisele krastavce, mlečne proizvode poput kefira, jogurta, sireva i kisela testa spada u fermentisanu hranu.

 

I dok se stalno potenciraju njena probiotska svojstva, nije namenjena svima.

 

Određeni ljudi bi trebalo da izbegavaju da je jedu, jer ipak nije magična zdrava hrana za creva svih nas.


Evo koje 3 grupe ljudi bi trebalo da izbegavaju ili smanje unos fermentisane hrane:

  •  Ljudi koji imaju problem sa nadutošću

 

Fermentisana hrana je probiotska, a nadimanje je uobičajena nuspojava konzumiranja ovih namirnica.

 

"Dobre" bakterije u fermentisanoj hrani reaguju na "loše" bakterije i gljivice u vašem crevu. Ove takozvane „dobre“ bakterije rade protiv „loših bakterija“, smanjujući njihovu populaciju

 

Međutim, kada se unište loše bakterije, dolazi do nadimanja, tako da ljudi koji već imaju taj problem treba da izbegavaju ovu vrstu hrane. 

Nadimanje je uobičajena nuspojava konzumiranja fermentisane hrane
Nadimanje je uobičajena nuspojava konzumiranja fermentisane hranefoto: stoatphoto/Shutterstock
  • Ljudi koji su netolerantni na histamine

 

Histamin je jedinjenje koje proizvodi telo i nalazi se u fermentisanoj hrani.

 

Uobičajeno, histamin se razlaže enzimima u našim telima. Međutim, ljudi sa netolerancijom na histamin nemaju dovoljno tih enzima da razgrade histamine 

 

A kada se histamin nakupi, može da izazove niz simptoma kao što su dijareja, bol u stomaku, svrab kože ili čak pad krvnog pritiska.

 

Dakle, umesto da se odlučite za fermentisanu hranu, odlučite se za normalnu, dobro kuvanu varijantu.

 

  • Ljudi koji imaju oslabljen imuni sistem

 

Dok je većina fermentisane hrane bezbedna za konzumiranje, neke fermentisane namirnice bi mogle da budu kontaminirane bakterijama i da izazovu bolesti koje se prenose hranom

 

Sa druge strane, upravo su ljudi koji imaju već oslabljen imunitet (na primer zbog hemoterapije ili korišćenja određenih lekova) podložniji infekcijama koje se dovede u vezu sa hranom. 

 

Sve ovo može da dovede do ozbiljnih infekcija u crevima, krvi, mozgu i sinusima kod ljudi koji su imunokompromitovani.

 

makonda-tracker