Beli luk jeste jedna od najzdravijih namirnica, ali ipak ove grupe ljudi trebalo bi da ga izbegavaju.
Čudesna svojstva belog luka naširoko su poznata.
On sadrži oko 400 aktivnih sastojaka, bogat je vitaminima i mineralima kao što su adenozin, alicin, aminokiseline, biljna vlakna, biljne masti, vitamin A, vitamin B1 i B2, vitamin C, gvožđe, enzimi, eterična ulja, jod, kalijum, kalcijum, selen, sumpor i fosfor.
Međutim, uprkos ovim lekovitim svojstvima, četiri vrste ljudi ne bi smele da ga konzumiraju.
Ljudi koje imaju nizak krvni pritisak
Beli luk snižava krvni pritisak, pa ako imate sličan problem, možete da sebi napravite "magareću uslugu" konzumiranjem ove namirnice.
Ljudi koji čekaju operaciju
Ukoliko u skorije vreme treba da idete na neku hirušku intervenciju onda se preporučuje da ne jedete beli luk najmanje dve nedelje jer bi se produžilo krvarenje.
Ljudi koji imaju problema sa očima
Pacijenti koji boluju od očnih bolesti, posebno oni lošeg zdravlja, takođe treba da izbegavaju beli luk.
Ljudi koji imaju problema sa jetrom
Neka jedinjenja u belom luku mogu da uzrokuju stimulacije u želucu i crevima, što može da inhibira sekreciju digestivnog soka u digestivnom traktu.
Ovim putem se utiče na varenje hrane i pogoršavanje simptoma hepatitisa, poput mučnine.