trikovi

Češto vas muče nervozan stomak i bolovi? Evo koje namirnice biste morali da izbacite iz jelovnika

0

Ovaj problem obično utiče na ljude u kasnim tinejdžerskim godinama do ranih četrdesetih, a žene imaju veće šanse da razviju nervozan stomak od muškaraca.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Svi smo se barem jednom u životu susreli sa sindromog "nervoznog" želuca koji neretko moće prouzrokovati bolove, nelagodu, treperenje, pa čak i dajareju.

 

On je najčešće poslednica hroničnog stresa, ponekad može biti i anksioznosti, ali i ishrane koje često može biti neprilagođena.

 

Nervozan stomak, stanje atručno se naziva i sindromom iritabilnog creva, a po iskustvu gastroenterologa čest  je zdravstveni problem koji ne treba shvatati olako.

 

Ovaj problem obično utiče na ljude u kasnim tinejdžerskim godinama do ranih četrdesetih, a žene imaju veće šanse da razviju nervozan stomak od muškaraca.

 

stomak, menstruacija, bolovi
foto: Profimedia

 

Većina ljudi  doživljava samo blage simptome, mada drugi ljudi mogu imati teške simptome koji utiču na njihovu sposobnost da obavljaju svoje uobičajene aktivnosti svakodnevnog života.

 

Ukoliko ste se prepoznali u ovim tegobama, prvo što bi trebalo da uradite jesto to da promenite način života i ishrane, ali ne radikalno, Postoje namirnice koje nisu poželjne pri ovom stanju:

 

1. beli hleb

2. suhomestane, začinje proizvode

3. jaja

4. punomasno mleko

5. gazirani sokovi

6. crveno meso

7. pomfrit 

8. čokolada

9. paste

10. pavlaka za kuvanje

 

Neka se vaši obroci sastoje od barenog povrća, ceđenih sokova, kefira, domaćih čorbica i barenog, belog mesa. 

 

Kao prirodni čistač creva i fantastičan alternativni trik može biti čaj od korena maslačka, ali i koprive.

 

Čaj
foto: Profimedia

 

 

 

 

 

makonda-tracker