važno je da znate

Pele u teškom stanju, karcinom je napredovao: Ovo su SIMPTOMI RAKA DEBELOG CREVA, zbog kog je slavni fudbaler u bolnici

0

Iako je porodica nedavno saopštila da Peleovo stanje nije teško koliko se spekulisalo, lekari su sada potvrdili da je fudbaleru potrebna "ozbiljna nega". Kako prepoznati rak debelog creva na vreme?

Brazilski fudbaler Edson Arantes do Nasimento Pele
Brazilski fudbaler Edson Arantes do Nasimento Pelefoto: EPA/DPA/PETER KNEFFEL

Legendarni brazilski fudbaler Edson Arantes do Nasimento, poznatiji kao Pele, navodno je vrlo u teškom stanju usled pogoršanja raka debelog creva i pratećih zdravstvenih problema.


Bolnica "Albert Ajnštajn" u Sao Paulu, u kojoj Pele boravi od kraja novembra, saopštila je sinoć da je kod sportiste kog mnogi smatraju najboljim fudbalerom u istoriji "rak napredovao" i da mu je potrebna "ozbiljnija nega" zbog "poteškoća u radu bubrega i srca".


– Nakon što je primljen 29. novembra zbog hemioterapije, lečenja raka debelog creva i respiratornih problema, došlo je do pogoršanja onkološke bolesti i potrebna je ozbiljnija nega vezana za bubrežne i srčane disfunkcionalnosti – naveli su lekari Fabio Nasri, Rene Gansl i Migel Cendoroglo Neto, koji brinu o Peleovom zdravlju.

 

Pele
foto: EPA PHOTO/MICHELE LIMINA

Nezvanično, brazilski mediji pišu da je kancer metastazirao na pluća i jetru i da je situacija vrlo teška i ozbiljna budući da će Peleova porodica provesti Božić u bolnici pored njega.


Peleu je rak debelog creva dijagnostikovan u septembru 2021. godine, a legendarni fudbaler odmah se podvrgao lečenju hemioterapijama.

 

Rak debelog creva 


Tumor debelog creva je jedan od češćih oblika raka, pa tako u Srbiji drugi najčešći maligni tumor. Prema nekim podacima, godišnje od njega oboli oko 4.500 ljudi, a bitku izgubi više od 3.000 pacijenata.


Obično se dijagnostikuje posle 60. godine, a kod mlađih od 40 godina se razvija vrlo retko, ali na sajtu Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" istaknuto je da "praktično svako može da oboli" od njega, iako se "najčešće javlja kod ljudi između 50 i 74 godine starosti u oba pola".


Neki od simptoma raka debelog creva često mogu da podsećaju na pokazatelje drugih stanja i deluju bezazleno, ali je praćenje svih promena veoma važno zbog rane dijagnostike je blagovremeno otkrivanje kancera povećava šansu za pobedu nad bolešću.

 

Tanko i debelo crevo u ljudskom organizmu
Tanko i debelo crevo u ljudskom organizmufoto: LightField Studios/Shutterstock

Simptomi raka debelog creva

 

  • Poremećen ritam pražnjenja creva


Svako s vremena na vreme može da pati od konstipacije, ali dugotrajni problemi s pražnjenjem creva mogu da ukažu na blokiran put unutar creva. Radi se o tome da je stolica na početku debelog creva mekana i može lako da se probija, ali sve je čvršća kako se približava kraju. Ukoliko pri kraju rektuma postoji tumor, čvrstoj solici je teško da izađe.


Međutim, nije problem ni samo zatvor – dijareja koja traje duže od nekoliko dana takođe je simptom raka debelog creva kod žena.

 

  • Krv u stolici


Ukoliko u stolici ili na papiru posle brisanja primetite svežu i svetlocrvenu krv, najpre ćete posumnjati na hemoroide ili bezazlenu ranicu. Međutim, kada je količina značajnija ili je krv kestenjastomrka, odmah zakažite posetu lekaru jer je to znak da je krvarenje nastalo dublje u crevu.


Krv u stolici, međutim, nije uvek među prvim simptomima, već se u nekim slučajevima krvarenje otkriva tek na mikroskopskom nivou prilikom kolonoskopije.

 

  • Uvek se osećate naduveno

 

Normalno je osetiti nadimanje nakon obilnog i masnog obroka, ali ako neprestano imate osećaj da vam je stomak pun i stalno vas prati utisak da ste se prejeli, obavezno zakažite termin kod gastroenterologa ili, makar za početak, izabranog lekara opšte prakse.


Isto važi i za neprestane gasove, grčeve u stomaku, bilo koji novi i misteriozan bol koji ne prolazi...

 

  • Neobičan izgled stolice

 

Kod samog izgleda fekalija važni su i veličina i oblik. Kada nešto poput tumora blokira crevo, stolica može da bude tanka i u obliku mašne.

 

Muškarac u kupatilu
Muškarac u kupatilufoto: cliplab/Shutterstock
  • Manjak gvožđa i naglo mršavljenje

 

Ukoliko vam nedostaje gvožđe, jedan od ključnih minerala za normalan rad organizma, to može da bude još jedan od neobičnih simptoma ovog stanja. Naime, u nekim slučajevima zbog gubitka krvi u digestivnom traktu dolazi do manjka gvožđa, a nekad se javljaju i malakalost i stalni osećaj umora.


Tu je i neobjašnjivo i nenamerno mršavljenje, zbog kojih je važno razgovarati s lekarom.

 

  • Iznenadni bolovi u stomaku

 

Nagli osećaj bola u predelu stomaka može da bude simptom mnogih stanja, od upale slepog creva do kamena u žuči, ali i pokazatelj opstrukcije creva.


U svakom slučaju, obavezno se obratite lekaru što pre.

 

Bol u stomaku može biti simptom ozbiljnih zdravstvenih problema
Bol u stomaku može biti simptom ozbiljnih zdravstvenih problemafoto: ESB Professional/Shutterstock
  • Ne možete da se oslobodite hroničnog refluksa kiseline

 

Gastroezofagealni refluks javlja se usled refluksa sadržaja stomaka ili vraćanja u jednjak i/ili usta, a u ovom slučaju je važno obratiti pažnju na to da li je stanje hronično. Kada ova neprijatnost nikako ne prlazi, neophodno je zakazati pregled jer u nekim slučajevima tumor može da blokira prolaz i podstakne vraćanje kiseline.

 

 

makonda-tracker