obratite pažnju

Pojavljuje se TIHO i može da bude VRLO OPASAN: Kako da prepoznate kamen u žučnoj kesi

0

Prisustvo kamena u žučnoj kesi ne predstavlja veliku opasnost, a problem nastaje kada dođe do zapaljenja-holecistitisa, gangrene žučne kesice, upale pankreasa. Sve ovo zvuči previše strašno, ali ukoliko naučimo da osluškujemo svoje telo, nećemo se naći u ovakvoj situaciji.

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Do stvaranja kamena dolazi usled nekog disbalansa, a sastav žučnih kamenčića većinski čini holesterol. U najvećem broju slučajeva, kada nema upale, kamen u žučnoj kesi ne daje nikakve simptome, a i kada se pojave, oni su najčešće u vidu pojasnog bola ispod desnog rebarnog luka sa širenjem u leđa.

 

Simptomi koji se mogu javiti ukoliko imate kamen u žučnoj kesi su:

 

1. Bol ispod desnog rebarnog luka

 

Poznatiji kao žučne kolike, veoma jaki bolovi koji se javljaju u napadima. Osetićete ih ispod rebara i uglavnom nakon masnog obroka, što izaziva kontrakcije žučne kese.

 

Žena, Stomak, Problemi, Tegobe, Stomačni virus, Trovanje
foto: Profimedia

2. Pojasni bol u trbuhu sa širenjem u leđa

 

4. Bol u srednjem ili desnom gornjem delu trbuha

 

5. Mučnina

 

6. Povraćanje

 

7. Povišena temperatura

 

8. Žutica (žuta obojenost kože i očiju)

 

Postoje određeni faktori rizika za nastanak ove bolesti, najviše gojaznost i variranje u telesnoj masi. Takođe, ishrana bogata zasićenim mastima i rafnisanim šećerima deluje štetno na naš organizam, a ne smemo ni zaboraviti nasledni faktor koji je jako značajan u ranoj prevenciji različitih bolesti.
 

 

makonda-tracker