ne čekajte ni dan

Na pankreas pomislimo tek kad nešto krene po zlu: Ukoliko primetite neki od ovih simptoma, ODMAH zakažite pregled

0

Ovo su najčešća oboljenja pankreasa i simptomi po kojima se prepoznaju

foto: SUPERMAO/Shutterstock
foto: SUPERMAO/Shutterstock

Iako je pankreas velika žlezda, na nju ne mislimo, niti posebno brinemo o njoj, sve dok nešto ne krene naopako. Izlišno je pričati koliko je to pogrešno: u pitanju je organ koji ima vrlo važne uloge u organizmu.

 

  • Šta je pankreas i čemu služi?


Pankreas, poznat još i kao gušterača, nalazi se u stomaku, pored tankog creva, a ima i egzokrinu i endokrinu funkciju. To znači da pomaže i u varenju i u regulaciji šećera u krvi, da igra ključnu ulogu u pretvaranju hrane u "gorivo" za ćelije.

 

Ova žlezda reguliše lučenje digestivnih enzima u tanko crevo da bi se normalno odvijao proces varenja hrane, a uz oslobađa u krvotok insulin i glukagon. Ukoliko digestivni enzimi počnu da rade pre nego što ih pankreas izluči, dolazi do oštećenja ovog organa.

 

Pankreas
foto: Magic mine/Shutterstock
  • Kako se utvrđuju problemi s pankreasom?

 

Procena oboljenja pankreasa nije uvek jednostavna zbog toga koliko je taj organ teško pristupačan. Obično se počinje fizičkim pregledom, zatim testovima krvi, radiografskim analizama (CAT i MRI)...

 

  • Koje su najčešće bolesti pankreasa?


Akutni pankreatitis


Akutni pankreatitis predstavlja iznenadni napad koji je izazvan upalom ove žlezde i obično se prepoznaje po jakom bolu u gornjem delu abdomena.
Ostali simptomi akutnog pankreatitisa su mučnina, povraćanje, dijareja, nadimanje, povišena temperatura...

 

Hronični pankreatitis


Ovo je progresivni poremećaj koji uništava tkivo pankreasa, a prepoznaje se po neprekidnom bolu u gornjem delu stomaka koji se reflektuje ka leđima i remeti normalan život, dijareji i gubitku težine, povraćanju i sindromu nervoznih creva.

 

Pankreas, Gušterača
foto: Shidlovski/Shutterstock

Rak pankreasa


Ova vrsta kancera je četvrti najčešći uzrok smrti od raka kod muškaraca i peti kod žena, a u pitanju je rak koji je često otporan na mnoge standarne tretmane, uključujući hemioterapiju i terapiju zračenjem.


Rak pankreasa razvija se podmuklo i isprva ne daje simptome, a može da se javi žutica. Pokazatelji bolesti se obično ispoljavaju tek nakon što rak uznapreduje, a najčešći simptomi su bol u gornjem delu abdomena koji se širi ka leđima, neželjno mršavljenje i gubitak apetita, mučnina, povraćanje, depresija, iznenadni dijabetes, osećaj zamora, ugrušci u krvi, svrab kože, taman urin, svetla stolica...

 

 

makonda-tracker