nije uvek bezazleno

Shvatite ozbiljno ove promene: 10 ranih pokazatelja RAKA PANKREASA

0

Ovi simptomi ne moraju da budu pokazatelji da se u telu razvija kancer, ali su zabeleženi slučajevi u kojima su oni bili povezani s tumorom pankreasa, pa je važno obratiti pažnju na takve promene u organizmu i obratiti se lekaru radi daljih analiza

foto: Josep Suria/Shutterstock
foto: Josep Suria/Shutterstock

Kancer pankreasa, odnosno gušterače, obično se razvija u glavi ovog organa, smeštenog duboko u trbušnoj duplji, i teško se otkriva u ranoj fazi. On isprva ne izaziva neke posebne tegobe, već samo povremene bolove, koje oboleli najpre pripisuju lošem varenju, načinu ishrane, konstipaciji i sl. Kada tumor poraste dovoljno, on počinje da se "oglašava" brojnim simptomima.


U nastavku ćemo pomenuti neke od njih, ali je važno je imati umu da oni ne ukazuju nužno na rak pankreasa, već mogu biti pokazatelji niza drugih oboljenja.

 

U svakom slučaju, ukoliko ih primetite, zakažite pregled kako biste bili sigurni da li je u pitanju neko bezazleno ili daleko ozbiljnije stanje.

 

Rak pankreasa
foto: SewCream/Shutterstock
  • Iznenadni dijabetes


Čuvena američka klinika "Mejo" objavila je irezultate istraživanja kojim je utvrđeno da je u čak 40 odsto slučajeva pacijenata koji boluju od kancera pankreasa dijagnostikovan dijabetes jednu do dve godine pre otkrivanja tumora! Naučnici veruju da su upravo još uvek neotkriveni tumori uzrok dijabetesa, ali je ptoblem u tome što je ova bolest prilično česta i u većini slučajeva, srećom, nema veze s rakom pankreasa. Stručnjaci zato trenutno rade na tehnologiji koja će otkriti razliku, a u ovom trenutku je poznato da je važan "trag" porodična anamneza — ukoliko se dijabetes pojavi iznenada i u kod ljudi koji u porodici nisu imali ovo oboljenje, to treba naglasiti lekaru za svaki slučaj.

 

  • Žuta boja kože i beonjača


Čak i tumor manjih dimenzija na pankreasu može da blokira žučni kanal u predelu glave pankreasa, zbog čega dolazi do nagomilavanja žuči i pojave žutice.

 

  • Svrab kože, dlanova i tabanima

 

Manje poznati pratilac žutice je pojava svraba ruku i stopala, koji je reakcija kože na povišen bilirubin u krvi, odnosno žuti žučni pigment i krajnji produkt razgradnje proteina koji sadrže hem.

 

Svrab, Češanje, Ekcem, ujed komarca
foto: Shutterstock
  • Manjak apetita

 

Jedna studija italijanskih naučnika pokazala je da su šest do osam meseci pre dijagnoze raka pankreasa pacijenti primetili nagli gubitak apetita i osećaj zasićenosti nakon unošenja manje količine hrane.

 

  • Promene u čulima

 

Isto istraživanje pokazalo je da su neki pacijenti naglo počeli da osećaju gađenje kada osete ukus i miris kafe, vina i cigareta.

 

  • Bolovi u predelu stomaka

 

Pacijenti opisuju ove bolove kao nagrizanje, a ne kao oštar grč, i ističu da se on širi prema leđima, a karakteristično je to što bol nestaje kada se osoba nagne napred.

 

policistični jajnici, bolovi u jajnicima, bolovi u stomaku, bolovi
foto: Profimedia, Profimeda
  • Uvećana žučna kesa

 

Ista blokada žučnog kanala koja izaziva žuticu može da dovede do uvećanja žučne kese zbog nakupljanja žuči. Srećom, ova promena može da se primeti na medicinskim snimanjima i, štaviše, u nekim slučajevima lekar može da je napipa prilikom pregleda.

 

  • Blede i plutajuće stolice snažnog neprijatnog mirisa

 

Ukoliko tumor sprečava probavne enzime da dođu do creva, posledica je nemogućnost varenja masne hrane. To može da dovede do stolica vrlo neprijatnog mirisa koje plutaju zbog viška masti, a to je jedan od simptoma koji se često zanemaruje iako je veoma važan jer je poznato da feces govori mnogo o zdravlju.

 

  • ... ali i vrlo tamne stolice

 

Do izuzetno tamne boje fecesa može da dovede krvarenje u crevima.


Iznenadan i neobjašnjiv gubitak kilograma


Mršavljenje nije uvek, kako se to obično veruje, pokazatelj uznapredovalog raka koji se proširio do jetre, već može da se dogodi i zbog manjka enzima pankreasa koji čini masti prolaze kroz organizam nesvarene.
 

 

makonda-tracker