efikasno & zdravo

Najbolji domaći čaj za mršavljenje: Jedna šolja pred spavanje TOPI SALO i tera glad

0

Ovaj domaća čajna mešavina za mršavljenje reguliše apetit, pomaže u detoksikaciji organizma i izbacivanju viška tečnosti iz tela. Rezultat je: manje kilograma!

foto: Nina Buday/Shutterstock
foto: Nina Buday/Shutterstock

Glavne "zvezde" ovog čaja su đumbir, lovorov list, kumin i cimet, a oni i pojedinačno i udruženo čine veliku uslugu vašem metabolizmu.

 

  • Đumbir za mršavljenje


Gotovo da nema zdrave mešavine u kojoj jedan od ključnih sastojaka nije đumbir — ova gomoljasta biljka iz porodice ljiljana se kao lek koristila hiljadama godina.

 

Poznata je kao odličan izvor kalcijuma, magnezijuma, vitamina B6 i C, a bogat je gingerolom, prirodnim sastojkom koji poboljšava rad creva, olakšava i podstiče probavu, ublažava nadutost, želučane tegobe i sprečava grčeve. Đumbir je poznat kao namirnica koja produžava osećaj sitosti, odnosno odlaže glad i smanjuje apetit.

 

Lovorov list za mršavljenje


Lovorov list izuzetno je cenjen zbog antioksidansnog i antigljivičnog dejstva, što može da bude povezano s mršavljenjem. Ova biljka, uz to, poboljšava varenje tako što stimuliše gastrointestinalni trakt i podstiče mokrenje, pa je odličan saveznik u detoksikaciji. Lovorov list pomoći će telu i da bolje apsorbuje hranljive materije, a sve to zajedno stvoriće pogodnije okruženje za gubitak masti iz organizma. U kombinaciji sa cimetom lovorov list pomaže da se sagore i najupornije masne naslage.

 

Zeleni čaj, Čaj
foto: Anna Nahabed/Shutterstock
  • Kumin za mršavljenje


Kumin sadrži obilje gvožđa, minerala koji mnogima nedostaje u ishrani, poboljšava odnos dobrog (HDL) i lošeg (LDL) holesterola, deluje antimikrobno, jača imuni sistem i ima antikacerogena svojstva. Uz to, istraživači su dokazali i da je kumin odličan saveznik pri mršavljenju, zbog čega je čest sastojak prirodnih mešavina za topljenje masti.

 

  • Cimet za mršavljenje


Za cimet se vezuju mnoga lekovita svojstva jer ima antimikrobno i antiparazitsko dejstvo, a sadrži i antioksidanse, pa mnogi ističu da cimet pomaže pri zarastanju rana i snižava krvni pritisak i holesterol.
Istraživanja su pokazala da cimet smanjuje negativne efekte konzumiranja masne hrane, kao i da smanjuje apetit, produžava osećaj sitosti i ubrzava metabolizam. Uz smanjenje holesterola i ubrzano sagorevanje masti, sve to dovodi do bržeg dovođenja telesne težine u zdravo stanje.

 

Domaća čajna mešavina za mršavljenje


Sastojci:

 

  • 1 kašika rendanog đumbira
  • 2 lovorova lista
  • pola kašike kumina
  • pola kašike cimeta

 

Đumbir
foto: Shutterstock / A. Kiro

Priprema


Ubacite ovu mešavinu u lonac, pola litra hladne vode. Kuvajte oko pola sata, a slobodno zbog lepšeg ukusa možete dodati prstohvat nekog biljnog čaja koji inače volite, poput zelenog ili čaja od nane.


Potom ostavite da odstoji poklopljeno pet minuta, pa procedite i popijte jednu šolju pre spavanja.

 

Napomena

 

Budući da je u pitanju jak čaj, pre nego što počnete da ga pijete, konsultujte se sa svojim lekarom, koji ima uvid u vaše zdravstveno stanje.

 

 

 

makonda-tracker