korisno

Utiču na ceo organizam: 3 namirnice koje će PREPORODITI pluća (bivšim) pušačima

0

Ako ste bili u zagađenim prostojama ili ste konzumirali cigarete, ove biljke će vam dosta pomoći. 

foto: Shutterstock/Fotema
foto: Shutterstock/Fotema

Kako su studije pokazale, konzumiranjem određenih namirnica moguće je da se rešite štetnih stvari u organizmu. 

 

Beli luk 

 

Ova biljka ima mnogo lekovitih dejstava, pa ga u narodu nazivaju i prirodnim antibiotikom, zato što pomaže pri odčepljenju disajnih puteva, ima antikancerogeno dejstvo, ali i brojna protivupalna dejstva koji suzbijaju gljivice i viruse. 

 

U belom luku se nalazi alicin koji je dobar saveznik u borbi protiv infekcija disajnih puteva, a kako su studije pokazale odličan je i kod čišćenja pluća kod osoba koji su pušaći ili su bili pušači. 

 

Beli luk je najbolji kada se jede sirov, ali se mora obratiti pažnja na to da ga ne smeju u velikim količinama konzumirati oni koji imaju problema sa probavom i želucem. 

 

Đumbir
foto: nafterphoto, Shutterstock

 

Đumbir

 

Ova biljka je takođe poznata po brojnim lekovitim sastojcima. On ne samo da osnažuje imunitet, nego je dobar za upalne procese, za regulisanje probave, smanjenje nadutosti, ali dobar je i za uklanjanje toksina iz pluća i tela, tako da se preporučuje da ga konzumiraju bivši pušači. 

 

Đumbir se koristi u mnogim jelima, ali se od njega prave i brojni napici i čajevi. Međutim, ono što je bitno napomenuti jeste da ne smete preterivati sa konzumiranjem đumbira, pa je najbolje da se oko toga posavetujete sa lekarom ili nutricionistom. 

 

Kurkuma
foto: Profimedia

 

Kurkuma

 

Obavezno u začine koje koristite prilikom pripreme hrane uvrstite i kurkumu koja je prema nekim studijama odličan začin koji poboljšava čišćenje pluća i reguliše njihovo stanje nakon pušenja. Kurkumu u jelima je savršeno koristiti uz crni biber. 

 

 

makonda-tracker