čini mnogo toga za telo

Košta nešto više od 100 dinara, a traje dugo! Ovaj začin značajno UBRZAVA MRŠAVLJENJE i koristi se VRLO LAKO

0

Postoji najmanje tri načina da upotrebite ovaj superzdravi način, koji će pomoći pri mršavljenju, a uz to snižava šećer, holesterol i jača imunitet.

foto: Nina Buday/Shutterstock
foto: Nina Buday/Shutterstock

Kumin je jedan od najpopularnijih začina mnogih svetskih kuhinja, a proteklih godina je sve omiljeniji i na našim prostorima.


Pravi se od samlevenog semena biljke Cuminum cyminum i pripada porodici peršuna, a uglavnom se uzgaja u Kini, Indiji i Meksiku. Često se može naći u čiliju u prahu i kariju, a omiljen je kako zbog ukusa tako i zbog brojnih pozitivnih efekata na organizam.

 

Šta sve može kumin?


Istočnjačkim narodima je dobro poznato da kumin ubrzava metabolizam, snižava nivo lošeg holesterola i šećera u krvi, što su potvrdile brojne naučne studije.


On sadrži obilje gvožđa, minerala koji mnogima nedostaje u ishrani, poboljšava odnos dobrog (HDL) i lošeg (LDL) holesterola, deluje antimikrobno, jača imuni sistem i ima antikacerogena svojstva. Uz to, istraživači su dokazali i da je kumin odličan saveznik pri mršavljenju, zbog čega je čest sastojak prirodnih mešavina za topljenje masti.


Pri tome, reč je o jednom od najpristupačnijih egzotičnih začina, budući da je cena 100 grama kumina svega oko 120 dinara.

 

Kumin, Semenke kumina, Mleveni kumin, Kumin u prahu
foto: StockImageFactory.com/Shutterstock

Kako kumin pomaže u gubljenju kilograma?


Ovaj začin ima potencijal da ubrza mršavljenje zahvaljujući svom jedinstvenom aktivnom sastojku — timohinonu. U pitanju je prirodna hemikalija sa snažnim antioksidativnim i antiinflamatornim svojstvima, koji može da cilja slobodne radikale u organizmu i time pomogne u detoksikaciji.

 

Kumin deluje i na ćelije koje reaguju na insulin i glukozu, održavajući nivo glukoze u krvi stabilnim.


Ukoliko se upotreba kumina kombinuje sa zdravim načinom života, odnosno vežbanjem i izbalansiranom ishranom, mogu da pomognu u smanjenju masnih naslaga. Uz to, smanjuju se i osećaj umora i nadimanje.

 

Ipak, studije koje istražuju vezu između kumina i mršavljenja su rađene na malim uzorcima, a jedno istraživanje iranskih stručnjaka — u kom su učestvovala 72 ispitanika, pokazala je da dodavanje kumina i limete ubrzava mršavljenje ljudima koji su na dijeti i treniraju.

 

kumin
foto: Profimedia

Kako upotrebiti kumin za mršavljenje?

 

  • Napitak od kumina


Prelijte dve kašičice kumina ključalom vodom (1,5 litar), ostavite da odstoji pola sata, pa procedite i popijte ovu tečnost.

 

  • Suplementi kumina


Sve je popularnija suplementacija na bazi zdravih sastojaka kakav je kumin, pa i on može biti odličan saveznik pri mršavljenju.

 

  • Kumin kao začin

 

Najčešće se koristi baš ovako, a možete ga upotrebiti kao začin za pirinač, kuvano, grilovano ili pečeno povrće, sočivo itd.

 

 

makonda-tracker