ni zalogaj!

Posledice mogu biti fatalne: Hrana koju NIKAD ne smete da date svom psu

0

Koliko god vas slatko molili svojim krupnim očima, u ovim slučajevima odolite želji da podelite svoj obrok sa ljubimcem

foto: PH888/Shutterstock
foto: PH888/Shutterstock

Ko još može da odoli krupnim braon očima koje sa žudnjom prate svaki naš zalogaj? Prirodno, poželećete da podelite svoj obrok sa svojim krznenim prijateljem, naročito ako deluje kao da to želi svakim atomom svog bića, a ipak – u mnogim slučajevima je to najstrože zabranjeno!


Koju "hranu za ljude" naši ljubimci psi ne smeju da jedu, koliko god nas slatko molili bez reči? Ovo je samo nekoliko takvih (grupa) namirnica... A ima ih daleko više!

 

  • Bilo šta što sadrži ksilitol


U mnogim namirnicama se nalazi veštački zaslađivač ksilitol, koji može da uzroku nagli pad šećera u krvi kod pasa i otkazivanje jetre. Rani simptomi su povraćanje i problemi sa koordinacijom, a do teških posledica može doći u roku od nekoliko dana.


Ksilitol se obično nalazi u slatkišima, žvakama, pasti za zube, pecivima...

 

Pas, Ljubimac, Kućni ljubimac
foto: Lucia Romero/Shutterstock
  • Alkohol

 

Naravno, niko neće namerno svom psu dati pivo, ali ako vam se piće nalazi na stolu, a pas je pokazao interesovanje za njega, budite vrlo oprezni da se sam ne posluži.


Alkohol ima isti efekat na jetru i mozak psa kao u slučaju čoveka, ali je potrebna daleko manja količina da mu se nanese šteta. Naime, ukoliko popije vrlo malo vina, piva, likera ili pojede hranu koja sadrži alkoholno piće, pas može da dobije dijareju, povraća, da ima probleme sa koordinacijom, disanjem, da upadne u komu, pa čak i da ugine.


Što je pas manji, to je problem veći.

 

  • Crni i beli luk


Bez obzira koji luk i u kom obliku koristite, držite ga podalje od psa.


Ove namirnice mogu kod pasa da unište eritrocite i dovedu do anemije, a ako se odjednom pojede velika količina dolazi do trovanja.

 

Pas, Ljubimac, Kućni ljubimac
foto: GaudiLab/Shutterstock
  • Kafa, (ledeni) čaj i druge namirnice s kofeinom


Bilo šta što sadrži kofein, uključujući čokoladu i kakao, lekove protiv prehlade i bolova itd, može da izazove trovanje, a prvi simptomi vide se već za 30 minuta.


Psi su mnogo osetljiviji na kofein nego ljudi i čak i male količine mogu da im naškode.

 

  • Mleko i mlečni proizvodi

 

Možda ćete doći u iskušenje da date sladoled svom psu ako po toplom danu vidi koliko vi uživate u njemu, ali i ovo je situacija u kojoj jednostavno morate da odolite.


Mleko i mlečni proizvodi mogu da izazovu dijareju i druge poteškoće s varenjem, kao i alergiju na hranu.

 

 

makonda-tracker