oprez

VAŽNO JE ZNATI: Za koliko sati ALKOHOL izlazi iz organizma i koliko promila u krvi stvara koje piće?

0

Ukoliko ste konzumirali više alkoholnih pića nego što je dozvoljeno, nikako ne sedajte za volan

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Svaki vozač mora da ima na umu da se maksimum koncentracije alkohola u krvi ne dostiže odmah po ispijanju pića već sat do sat i po kasnije.

 

Važno je znati da konzumiranje alkoholnih pića smanjuje vozačku sposobnost i bezbednost u saobraćaju, kao i da ispijanje alkohola na prazan stomak — makar samo i jednu čašu (!), njegovo dejstvo možete da se oseti već posle 15 minuta.

 

  • Stanje: Pripitost

Koncentracija alkohola: 0,5-1,5 promila

  • Stanje: Pijanstvo

Koncentracija alkohola: 1,5-2,5 promila

  • Stanje: Jako pijanstvo

Koncentracija alkohola: više od 2,5 promila

  • Stanje: Alkoholna koma

Koncentracija alkohola: više od 4,5 promila

 

alkohol, Vožnja, pivo
foto: Profimedia

Ipak, to ne znači da ste bezbrižni ako ste popili malu količinu jer čak i manje od 0,2 promila alkohola u krvi može da smanji koncentraciju prilikom vožnje i ometa vas. Već kod 0,2 do 0,3 promila refleksi su sporije, manje se vidi u širinu, oštrina vida opada, a slabije su i reakcije.


Prosečan muškarac koji ima između 75 i 80 kilograma i koji popije jedno piće (0,75 l piva, 3 dl vina, 0,75 dl rakije) dolazi do granice od 0,5 promila, dok žene težine između 55 i 70 kilograma brže dolaze u stanje pripirosti, pa ih granici od 0,5 promila ili čak i preko toga dovodi samo jedno ispijeno pivo, 2 dl vina ili 0,5 dl rakije.

 

Ukoliko popijete veću čašu vina, od oko 250 ml , telu je potrebno oko tri sata da razgradi uneti alkohol, dok pola litra piva ostaje u organizmu oko dva sata. Međutim, ovo vreme može da varira, u zavisnosti od brojnih faktora poput jačine samog pića, telesne težine, pola, brzine metabolizma, sveukupnog zdravstvenog stanja i sl. Stručnjaci veruju da se alkohol u "sistemu" zadržava i duže. Prema podacima iz američkih centara za lečenje zavisnosti, alkohol može da se otkrije u krvi i do šestsati kasnije, oko 12 sati do 24 sata u disanju, mokraći i pljuvački, i čak do 90 dana u kosi.

 

 

makonda-tracker