zimogrožljivost ili...?

Imate osećaj da vam je STALNO HLADNO? 5 mogućih uzroka zbog kojih to NE SMETE da ignorišete

0

Ukoliko čak i u danima kada je temperatura viša, osećate da vam je potreban još jedan sloj odeće i jedini se žalite da vam je hladno, možda nije u pitanju samo zimogrožljivost!

foto: nikkimeel/Shutterstock
foto: nikkimeel/Shutterstock

Jeste li primetili da ponekad drhtite od hladnoće kada nikome oko vas nije hladno? Ili da ste uvek najtoplije obučeni? Iako ima ljudi čija je telesna temperatura, jednostavno, niža nego kod većine, važno je imati na umu da niz stanja može da izazove neprestani osećaj hladnoće.

 

  • Anemija


Najpoznatija dijagnoza koju prate ledene šake i stopala bez sumnje je anemija, do koje dolazi kada u organizmu nema dovoljno crvenih krvnih zrnaca za prenos kiseonika. Ako, pored stalne hladnoće, osećate još i umor, bledi ste i imate neujednačen srčani ritam, to su sve razlozi da posumnjate na anemiju. (Ako imate razloga da verujete da vam to pravi probleme, dok čekate termin kod lekara možete da uradite ovaj test).

 


Ovo stanje često se pogrešno dijagnostikuje kao depresija ili hormonski problemi povezani s menopauzom, a pored stalnog osećaja hladnoće javljaju se još naglo gojenje, teškoće pri mršavljenju, bolovi u zglobovima i mišićima, suva koža i kosa, opadanje i tanjenje kose, kognitivna disfunkcija...

 

Zima, Tuga
foto: Shutterstock/Studio Romantic


Ako vam je posebno hladno u predelu stopala ili šaka, moguće je da imate i neki poremećaj krvnih sudova zbog kog vam je smanjen protok krvi u udove. To može da bude niz stanja: od tromba, preko ateroskleroze, do Rejnoovog sindroma. Neki od simptoma po kojima ćete prepoznati da vam muke zadaju vene ili arterije su i beli ili plavi nokti, osećaj mravinjanja i utrnulosti ruku i nogu i lepljiva koža.

 

 

Usled dijabetesa, hronične bolesti koja podrazumeva povišen nivo šećera u krvi, može da dođe do oštećenja krvnih sudova, što dalje za posledicu ima snižen protok krvi, pa ruke i noge mogu da budu hladne i da se u njima oseća trnjenje. To posebno važi kod dijabetesne nefropatije, jedne od mnogobrojnih komplikacija ovog oboljenja, koja može da se ispolji i svrabom, gubitkom apetita, kratkim dahom, osećajem zbunjenosti, oticanjem u predelu lica, stopala i šaka...

 

 

Nedostatak mišićne mase može da doprinese osećaju hladnoće, pa se on često javlja kod mršavijih ljudi, a smatra se jednim od simptoma koji prate ekstremna stanja poput anoreksije.

 

 

makonda-tracker