lojalni i odani

Pored njih nema mesta za STRAH: 5 rasa PASA koji imaju zaštitnički stav prema vlasniku

2

Kao što svi znaju oni su jedni od najboljih i najvernijih čovekovih prijatelja, bezuslovno vas vole i sve će učiniti da budete srećni i sigurni. 

foto: Shutterstock_EKATERINA SOLODILOVA
foto: Shutterstock_EKATERINA SOLODILOVA

Bilo da su neki psi mešanci ili čistokrvni oni su svoje vlasnike gledaju kao u jedini izvor sreće i zadovoljstva, posmatraju ih kao bogove, a ljudi su ti koji im to moraju vratiti. Neke rase su umiljate, neke vole dosta da treniraju, a neke su zaštitinici. 

 

Ovo je 5 rasa pasa koji su odlični čuvari doma, porodice i svojih vlasnika: 

 

  • Rotvajler

 

Najpre, ako želite da imate ovu rasu pasa mora da znate da su Rotvajleri vrlo intelogentni i vole da se sa njima radi, odnosno uživaju kada ih mentalno stimulišete i kada im vodite u šetnju. U Rimskom carstvu su korišćeni za zaštitu stoke. Ono šta je najbitnije da znate, jeste da su Rotvajleri luckasti kada se nalaze u krugu porodice, ali kada se susretnu sa nepoznatim ljudima, najčešće su rezervisani i na oprezu. Oni su zaštitnički nastrojeni. Zato je potrebno da sa njima radite još dok su mali, da ih trenirate i socijalizujete. 

 

  • Napuljski mastif

 

Oni su vrlo neustrašivi, a poznate su i priče da su oni bili spremni da daju svoj život kako bi zaštitili svog vlasnika. Skukobljavali su se sa bikovima, medvedima i jaguarima, a njihova opuštena koža im je pomogla da izbegnu povrede. 

 

Preporučuje se da ovu rasu pasa imaju samo iskusni vlasnici jer ako ih dobro ne socijalizujete mogu biti vrlo agresivni. Potrebno ih je upoznati sa decom dok su mali kako i sa drugim životinjama. 

 

  • Akita

 

Najbolje je da pitate stručnjaka da li je u redu da imate Akitu, ukoliko ste osoba kojoj često dolaze gosti. Ona rasa je poznata po tome da je veoma zaštitnički nastrojena i da su veoma odani svom vlasniku. Vrlo su intelogentni i odani, ali mogu biti vrlo neprijatni prema strancima. 

 

  • Bordoška doga

 

Najbitnije je da Bordošku dogu još dok su mali dobro socijalizujete. Ako vam u tome uspe, oni će biti veoma zahvalni kućni ljubimci i obožavaće da se maze i igraju sa vama. Oni u izuzetno zaštitnički nastrojeni koji mogu dati svoj život za vlasnika. Obožavaju porodicu u kojoj žive. 

 

  • Čau-čau

 

Ova rasa pasa potiće iz Kine gde su bili odlični saborci ljudima za čuvanje stada i lov. Međutim, oni zapravo nisu mnogo energični te su zbog toga odlični ljubimci za kuću. Oni se vežu za jednog ili za dva člana svoje porodice i tako pokazuju svoju odanost i lojalnost. 

 

makonda-tracker