zanimljivo

Da li Mesec utiče na menstruaciju? Kažu da ciklus kod većine počinje kad i mlad mesec, a evo šta je istina

0

Često se može čuti da neko ima ovulaciju tokom punog meseca ili da mu menstruacija počne u vreme mladog meseca.

foto: BigLike Images/Shutterstock
foto: BigLike Images/Shutterstock

Aplikacija Clue, koja se koristi za praćenje menstrualnog ciklusa, saopštila je jednom prilikom da veliki broj njihovih korisnica pita da li Mesec neki uticaj na njihov normalan mesečni ciklus. To pitanje bilo je toliko često da je Clue okupio tim naučnika kako bi sproveo istraživanje o uticaju lunarnih faza na menstruaciju i menstrualni ciklus.


Ovi stručnjaci analizirali su 216. godine cikluse 7,5 miliona korisnica i nisu pronašli bilo kakvu vezu između Mesečevih faza i menstrualnog ciklusa.

 

Često čujete da neko ovulira tokom punog meseca i da dobije menstruaciju u vreme mladog meseca – objasnila je dr Marija Vlajić Viler tom prilikom. – Analizom podataka primetili smo da ciklus obično počinje nasumično tokom mesca, bez obzira na lunarnu fazu.


Stručnjaci, dakle, nisu utvrdili da postoje bilo kakve indikacije da novi ciklus, odnosno menstruacija počinje mladim mesecom, što se često ističe kao "dokaz" da Zemljin jedini prirodni satelit nekako utiče na ciklus žena.

 

Ovulacija, Plodni dani, Menstruacija
foto: Alexander Klenov / Alamy / Alamy / Profimedia

Na globalnom nivou, prosečna dužina menstrualnog ciklusa iznosi 20 dana, naveo je Clue, dok lunarni ciklus traje 29,5 dana. Pod pretpostavkom da menstruacija počinje u nasumičnom trenutku, odnosno da se to uglavnom ne dešava prvog dana lunarnog ciklusa, otprilike jedna od dve osobe će dobiti menstruaciju tri dana pre ili posle punog ili mladog meseca.

 

Međutim, dužina menstrualnog ciklusa varira od osobe do osobe, u zavisnosti od starosti, rasne pripadnosti, hormonskog statusa itd. Zato može da se stvori lažni utisak da menstruacija počinje ili treba da počne u skladu s tim kada počinje novi ciklus Meseca.

 

Što se tiče nekih ranijih istaživanja, neka su pokazala da postoji određena veza, a neka da nje nema. Zato konačan odgovor na ovo pitanje još uvek ne postoji, a iako definitivno može da vam se desi da menstrualni ciklus počne kad i Mesečev – ali moguće je da je to samo slučajnost.

 

 

makonda-tracker