deluju

6 čajeva koji pomažu kod urinarnih infekcija: Smanjuju upalu, pročišćavaju bešiku i ubrzavaju oporavak

0


Uz obaveznu terapiju koju vam je propisao lekar pijte neki od ovih čajeva i značajno ćete skratiti vreme oporavka od infekcije urinarnog trakta.

foto: Marian Weyo/Shutterstock
foto: Marian Weyo/Shutterstock

Urinarne infekcije su čest zdravstveni problem koji jednako pogađa decu i odrasle, a spadaju u najneprijatnije tegobe. Prate ih bolovi i peckanje prilikom mokrenja, učestalo mokrenje, nakon za pražnjenjem bešike bez pojave urina, promena boje urina i krv u njemu, povišena temperatura itd.


Najčešći izazivači su bakterije Escherichia coli, Proteus mirabilis, Klebsiella pneumoniae, vrste iz roda Enterobacter, ali problem mogu da naprave i neke stafilokoke, streptokoke, enterokoke, virusi i gljivice poput kandide.


Zbog ovih tegoba obavezno se javite lekaru, koji će vam propisati terapiju prikladnu za vaše potrebe, a tome možete dodati i neko prirodno sredstvo koje je dokazano efikasno protiv infekcije urinarnog trakta.

 

  • Zeleni čaj


Ovaj čaj, koji se često naziva najzdravijim na svetu, dobije se od listova biljke Camellia sinensis i vekovima se koristi kao pomoć u lečenju raznih tegoba, a vrlo je efikasan i kod upala bešike. Ima vrlo bogat sastav, a obiluje polifenolima, koji imaju snažno antimikrobno i protivzapaljensko dejstvo.
On deluje i kao diuretik, što znači da podstiče mokrenje, pa tako ubrzava pročišćavanje bešike i smanjuje upalu.

 

zeleni čaj, čaj
foto: Shutterstock

Uz to, sadrži i apigalokatehin, koji se izlučuje u urin i tamo deluje na samo infekciju, a pokazao se delotvornim kada je infekcija izazvana Ešerihijom okli. Prema nekim istraživanjima, kada se pije u antibiotike, zeleni čaj pojačava njihovo dejstvo.

 

  • Čaj od kukuruzne svile

 

Pored toga što je poznat prirodni diuretik, kukuruzna svila je bogata antioksidansima, zbog čega je efikasna u uništavanju bakterija u urinarnom traktu. Posebno je značajna jer umanjuje bol pri mokrenju. Dve kašike niti kukuruzne svile prelijte s pola litra vruće voće (ne vrele!), ostavite poklopljeno pet minuta, pa procedite.

 

  • Uvin čaj

 

Čaj, Kafa, Jutro, Zdravlje
foto: Mila Supinskaya Glashchenko/Shutterstock

Uva je lekovita biljka koja deluje snažno u borbi protiv upala moćnih kanala i bubrega, a njen čaj priprema se tako što se dve kašike suvog lišća uve prelije s pola litra ključale vode i ostavi da odstoji poklopljeno 15 minuta. zatim je potrebno procediti čak i popijte svež, i to triput dnevno.

 

  • Čaj od brusnice

 

Ovaj čaj najčešće se preporučuje pacijentima koji se bore proitiv urinarnih infekcija jer brusnica sprečava nove bakterije da užu u urinarni trakt i one koje su već u njemu ne dopušta da opstanu, a uz to deluju kao prirodni antibiotik zahvaljujući hipuričnoj kiselini. Trideset grama svežih brusnica stavite u pola litra prokuvane vode, poklopite i ostavite da odsoji pet do deset minuta, pa procedite i pijte odmah. Imajte na umu da ne bi trebalo piti čaj od brusnice duže od dve nedelje.

 

  • Čaj od semenki dinje

 

Čaj, Zeleni čaj
foto: Shaiith/Shutterstock

Ova biljka izuzetno je bogata biljnim vlaknima, pa pomaže kako u detoksikaciji, tako i u borbi protiv urinarnih infekcija. Čaj od semenki dinje pije najviše pet dana, a priprema se tako što se 10 osušenih i izmrvljenih semenki stavi u pola litra proključale vode i ostavi da odstoji najviše deset minuta.

 

 

Kako bi infekcija nestala, potrebno je da održite alkalnu sredinu u oganizmu, u čemu vam može pomoći ovaj čaj. Sve što je potrebno jeste da jednu kašiku osušenih listova breze prelijete s 200 mililitara ključale vode i dodate prstohvat sode bikarbone. Preporučuje se da se pije jedna šolja dnevno, i to u manjim gutljajima.

 

 

makonda-tracker