alternativa

Rešite se zatvora, gasova, toksina: 13 prirodnih DIURETIKA — koji će vam pomoći za tili čas

0

Diuretici pomažu pri izbacivanju vode i toksina iz organizma, i to putem urinarnog trakta. Da bi izbegli probleme poput nadutosti, osećaja težine, umora mogu vam pomoći prirodna rešenja.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Diuretici su lekovi  koji povećavaju izlučivanje jona natrijuma i vode iz organizma putem bubrega. Njhovo primarno dejstvo je smanjenje reapsorpcije jona natrijuma i hlora iz filtrata, a sekundarno-povećano izlučivanje vode, srazmerno povećanju ekskrecije natrijumhlorida (NaCl), piše Stetoskop.

 

Mi vam donosimo 13 prirodnih diuretika koji će vam pomoći pri zatvoru, izbacivanju toksina i vode iz organizma.

 

Paradajz -  Često se koristi u kuhinji i dosta je poznat sastojak u našem podneblju. Ona je korisna i kao prirodni diuretik s obzirom da sadrži dosta visok udio vode u sebi. Pored vode rajčica je bogata i karotenom, antioksidantom likopenom i vitaminom C. Konzumacija paradajza potpomaže otpuštanje vode iz organizma te uklanjanje raznih toksina.

 

Paradajz
foto: Profimedia

 

Maslačak – Maslačak se rjeđe koristi u našim trpezama ali je i on jedan dosta vredan prirodni diuretik. Konzumacija biljke maslačak učinkovito potpomaže bubrezima kod uklanjanja viška vode i soli, a pritom je i dobar izvor kalijuma koji je jedan od važnijih minerala u telu.

 

Krastavac – Obiluje sumporom i silicijem, pa tako povećava lučenje mokraćne kiseline i ispuštanje toksina iz tela. Visok postotak vode u krastavcu doprinosi diuretskom učinku, a njegovom konzumacijom stimuliramo izbacivanje masnoća iz organizma.

 

Krastavac
foto: Shutterstock

 

Šargarepa – Ubrzava metabolizam, ubrzava izlučivanje toksina iz tela. Pored toga doprinosi uklanjanju masnih naslaga, te smanjuje holesterol.

 

Beli luk – Čisti organizam od nepotrebnih i suvišnih stvari. Redovna konzumacija dovodi do razlaganja i izbacivanja otrova iz organizma.

Prirodni diuretik za izmokravanje.

 

Beli luk
foto: Shutterstock/Morinka

 

Kukuruzna svila – Odličan je diuretik ako se pije kao čaj. Ona pomaže kod zastoja mokraće, što dovodi do povećanja količine vode iz organizma bez štetnih posledica.

 

Peršun – Često ga koristimo, a nismo niti svesni da je ta začinska biljka odličan prirodni diuretik koji poboljšava rad bubrega i tako doprinosi izbacivanju suvišne vode iz tela, ali i toksina.

 

Celer – Celer je dobro poznat kao prirodni diuretik, a pored toga je efikasan i u lečenju bubrega i mokraćnih kanala.

 

Celer
foto: Profimedia

 

Zelena salata – Dosta učinkovit diuretik pogotovo ako uzmemo u obzir da ona sadrži kalijum, fosfor, kalcijum i magnezijum. Pored nabrojanih, zelena salata sadrži i vitamin C, karoten, vitamin E, vitamine B1, B2, B i niacin. Pored nabrojanih supstanci, zelena salata u sebi sadrži preko 90% vode.

 

Kupus – Takođe se smatra učinkovitim prirodnim diuretikom. Pored toga što on potpomaže pojačano izlučivanje toksina iz tijela, kupus pozitivno deluje na crevnu floru i jedan je od poznatijih detoksikanata u zimskoj ishrani.

 

kupus salata, Kupus
foto: Shutterstock

 

Lubenica – Ona je bogata kalijumom, fosforom, magnezijumom i cinkom, te pored toga vodom koja povećava njeno diuretsko delovanje.

 

Uvin čaj – Čaj od uve popularan je lek za oboljenja urinarnog trakta. Osim toga on deluje antimikrobno i diuretski na telo, što ga svrstava na ovaj popis prirodnih diuretika.

 

Zeleni čaj – Potpomaže kod blage detoksikacije organizma i jedan je od najčešće korištenih prirodnih diuretika.

 

zeleni čaj, kesica čaja
foto: Shutterstock

 

makonda-tracker