BEZ PANIKE

NE BRINITE bez razloga: 5 situacija kada promenjena boja i miris urina NISU simptomi neke bolesti

0

Pored toga što izgled i miris urina može da ukaže na neko oboljenje, oni su neretko samo pokazatelj neke promene u svakodnevici

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Pražnjenje bešike je za zdravog čoveka uglavnom stvar rutine — ne razmišljamo o tome previše i ne opterećujemo se izbačenom tečnošću.

 

Međutim, kada primetimo da se miris ili boja urina promene, to često može biti znak da se i u samom telu nešto događa. Naravno, nije svaka promena znak ozbiljnog zdravstvenog problema poput urinarne infekcije! Ovo su samo neke od stvari na koje može da ukazuje promenjen izgled urina.

 

  • Pili ste kafu


Metaboliti iz kofeina ponekad mogu da deluju tako što promene miris ljudskog urina, pa pre nego što se zabrinete obratite pažnju hoće li se ova neprijatnost ponavljati uvek posle kafe i pokušajte da je izbacite kako biste utvrdili jesu li ove dve stvari povezane.

 

 

  • Jeli ste hranu jačeg mirisa


Namirnice kao što su začini, beli luk, šparlgla, pa i alkoholna pića mogu da izmene miris mokraće, pa se nemojte iznenaditi zbog ove posledice ako ova hrana čini vaš jelovnik.

 

foto: Shutterstock
  • Koristili ste proizvod za negu intimne regije


Ukoliko se tuširate i negujete preparatima namenjenim intimnoj regiji koji sadrže parfeme, promenite to što pre — na miris urina utiču bakterije prisutne u ovom delu tela, a upotreba "teških" proizvoda za negu može da naruči pH vrednost i poremeti nivo bakterija koje normalno žive u genitalnom predelu.

 

  • Pijete suplemente


Ne samo što mogu da utiču na boju i miris mokraće već suplementi određenih vitamina i minerala mogu da utiču da ukupno zdravlje, pa ne bi trebalo koristiti ih bez prethodne konsultacije s doktorom.

 

  • Trudni ste


Trudnoća je stanje koje drastično menja nivo hormona u organizmu, zbog čega nije neobično da telesne izlučevine kakva je urin promene miris. Ipak, ako je ta promena značajna, obavezno je pomenite lekaru.

 

makonda-tracker