pun vitamina

Bez šećera, DONOSI ZDRAVLJE, dobar i za dijabetičare: Domaći sok od MALINA hidrira telo i VRAĆA ENERGIJU

0

Ako je vašem organizmu potreban napitak koji će vas rashladiti ovog leta, a ujedno i oduševiti ukusom i količinom dobrih sastojaka koje sadrži, onda ste na pravom mestu. 

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Niskokalorična voćka bogatog nutritivnog sastava je malina. 

 

U sto grama malina nalaze se 53 kalorije i oko 12 grama ugljenih hidrata, od čega ima četiri grama šećera. One obiluju vlaknima toliko da samo 100 grama malina zadovoljava oko 26 odsto dnevnih potreba za njima!

 

Što se tiče vitamina, u malinama najviše ima vitamina C, zatim vitamina iz B kompleksa, vitamina E i K, dok su od minerala su u najvećoj meri prisutni mangan, kalijum, bakar, gvožđe, kalcijum i magnezijum.

 

maline
foto: Shutterstock

 

Iako u 100 grama malina ima 4 grama šećera, u njima je to ksilitol, prirodno organsko jedinjenje šećera koje se upotrebljava kao zamena za običan šećer jer sadrži manje kalorija i sporije se apsorbuje u organizmu, te ne diže naglo insulin, što znači da je ova voćka preporučuje u ishrani kod dijabetičara. 

 

Sastojci:

 

  • 3 limuna
  • 3 kilograma malina
  • 1,5 - 2 litre vode

 

 

Priprema:

 

Ako biste želeli da pripremite savršen sok od malina onda je najbolje da pronađete baš zrele maline koje mora da pre pripreme dobro operete i da očistite od trulih i zelenih delova. 

 

Nakon toga ih stavite u jednu dublju posudu i dobro izgnječite kako bi one pustile sok. Vereme da operete limun i da ga isečete na kolutove i dodajte ih u posudu sa malinama. 

 

Malina, Maline, Voće, Devojka, Voćnjak, Zdravlje, Priroda, Lepota, Proleće, Sreća
foto: ArtdayAnna/Shutterstock

 

Zatim u sve to dodajte vodu i ostavite na tihoj vatri dok sve ne provri. Kada provri ostavite sok da se ohladi kako bi ga procedili kroz gazu ili cediljku. 

 

Nakon toga sipajte sok u flaše, a nakon toga ih zatvorite i rešajte u jednu posudu koji ćete opet naliti vodom do vrha flaša i ostaviti da provri i nakon toga kuvati još jedno 10 minuta. Zatim flaše izvadite iz vode i čuvajte ih na hladnom mestu. 

 

Napomena:

 

Ukoliko volite slatkast ukus u sok možete dodati smeđi šećer, med ili neki drugi zaslađivač. Takođe, ukoliko želite osvežavajući ukus dodajte i malo kockica leda. 

 

 

makonda-tracker