OBRATITE PAŽNJU

Štiti od ateroskleroze, Alchajmera i ČISTI TELO od aluminijuma: Ovaj mineral ste zaboravili, a NEOPHODAN je za zdravlje

0

Da li znate koji sastojak je neophodan za stvaranje kolagena i elastina, ali i za uspostavljanje normalnog rasta i razvoja vezivnog tkiva, kostiju, hrskavica, tetiva i zglobova?

foto: Deflector Image/shutterstock
foto: Deflector Image/shutterstock

Silicijum je mineral koji je od velikog značaja za organizam, a on između ostalog, igra i bitnu ulogu u zaštiti od ateroskleroze, kožnih bolesti i poremećaja sna.

 

Takođe, silicijum reguliše taloženje kalcijuma i fosfora u koštanom tkivu i neutralizuje štetu koju nanosi aluminijum.

 

Veće količine ovog minerala se nalaze u ovsu, ječmu, soji, repi, ali i koprivi. Ako unosite dovoljno silicijuma u organizam, samim tim ćete poboljšati efekat kalcijuma, glukozamina i vitamina D.

 

1. Poboljšava zdravlje kose, kože i noktiju

 

Ovaj mineral se i prirodno nalazi u noktima i jača ih, a dodatan unos će samo učiniti dobro vašoj kosi i koži. Primetićete da su vam nokti lomljivi i slabi ukoliko imate nedostatak silicijuma.

 

2. Dobar za zdravlje zglobova

 

Kolagen, za čije stvaranje je odgovoran silicijum, je od velikog značaja za zglobove, ligamente i hrskavicu. Zahvaljujući silicijumu, zglobovi su fleksibilniji, brže zarastaju, a ovaj mineral ublažava i bolove i simptome artritisa.

 

Vitamini, Minerali, Suplementi
foto: Shutterstock

3. Poboljšava zdravlje srca

 

On jača krvne sudove i mišićno tkivo, a samim tim deluje odlično i na srce i nikako vam ne može škoditi. 

 

4. Rešava digestivne probleme

 

Silicijum učestvuje u igradnji mišića i tkiva digestivnog trakta, a godinama kako ova tkiva propadaju usled loše ishrane, parazite ili nečeg trećeg, silicijum učestvuje u njihovo obnavljanju.

 

5. Ubrzava zarastanje rana

 

Kolagen je jako bitan za ljudski organizam, a samim tim i silicijum koji ubrzava zarastanje opekotina, rana i ožiljaka. Pogodan je i za detoksikaciju organizma od teških metala, jedna studija smatra da učestvuje tako i u sprečavanju Alchajmerove bolesti čijem stvaranju doprinosi gomilanje aluminijuma.

 

Ako primetite da su vam nokti krti, lomljivi, a kosa oštećena, to je znak da vašem organizmu nedostaje mineral silicijum. Važno je znati da trudnice i dojilje ne treba na svoju ruku da uzimaju bilo kakve suplemente, naročito silicijum jer to može delovati negativno na zdravlje deteta.

 

 

makonda-tracker