Višnje su dragoceno voće i svi jedva čekamo leto i vreme kada možemo da ih jedemo u neograničenim količinama, ali i da od njih pravimo različite letnje poslastice.
Sezona višanja kratko traje, pa mnogi od nas koriste što više ovo sveže voće, a znamo da ne postoji ništa bolje za osveženje leti od soka od višanja.
Po ovom receptu su i naše bake pravile ovaj kiselo-slatki sok koji nas je uvek čekao kad dođemo kod njih.
Sastojci:
- 3 kg višanja
- 2,5 l vode
- 1 kesica limuntusa
- 1 kg šećera po litri dobijenog soka
Priprema:
Očistite višnje od peteljki, operite dobro i ostavite u posudu sa limuntusom i vodom. Izgnječite ih i poklopite, pa ostavite da stoje 24 sata na hladnom mestu. Nakon toga ih procedite i izmerite tečnost koju ste dobili.
Sipajte u posudu u kojoj će se kuvati, dodajte onoliko kilograma šećera koliko ste litara soka dobili i dobro izmešajte da se istopi. Obavezno uklanjajte penu tokom kuvanja soka. Treba da znate da kada se pojavi pena, ostalo vam je još oko pet minuta kuvanja i pripremite flaše koje ste prethodno sterilisali u rerni na 150 stepeni.
Vruć sok sipajte u vruće flaše. Flaše ostavite da se ohlade na sobnoj temperaturi, a onda ih čuvajte na hladnom i tamnom mestu.