isprobajte

Po ovom receptu su pravile i naše bake: Neprevaziđeni SOK OD VIŠANJA koji vraća u detinjstvo i osvežava u letnjim danima

0

Višnje su dragoceno voće i svi jedva čekamo leto i vreme kada možemo da ih jedemo u neograničenim količinama, ali i da od njih pravimo različite letnje poslastice.

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Sezona višanja kratko traje, pa mnogi od nas koriste što više ovo sveže voće, a znamo da ne postoji ništa bolje za osveženje leti od soka od višanja.

 

Po ovom receptu su i naše bake pravile ovaj kiselo-slatki sok koji nas je uvek čekao kad dođemo kod njih.

 

Sastojci:

 

  • 3 kg višanja
  • 2,5 l vode
  • 1 kesica limuntusa
  • 1 kg šećera po litri dobijenog soka

 

Priprema:

 

Očistite višnje od peteljki, operite dobro i ostavite u posudu sa limuntusom i vodom. Izgnječite ih i poklopite, pa ostavite da stoje 24 sata na hladnom mestu. Nakon toga ih procedite i izmerite tečnost koju ste dobili. 

 

Sipajte u posudu u kojoj će se kuvati, dodajte onoliko kilograma šećera koliko ste litara soka dobili i dobro izmešajte da se istopi. Obavezno uklanjajte penu tokom kuvanja soka. Treba da znate da kada se pojavi pena, ostalo vam je još oko pet minuta kuvanja i pripremite flaše koje ste prethodno sterilisali u rerni na 150 stepeni. 

 

Vruć sok sipajte u vruće flaše. Flaše ostavite da se ohlade na sobnoj temperaturi, a onda ih čuvajte na hladnom i tamnom mestu.

 

 

makonda-tracker