obratite pažnju

Liči na TUMOR NA MOZGU, ali to nije: Ovo stanje izaziva glavobolju i utiče na vid, a mnogima je nepoznato

0

Ukoliko ste primetili ove simptome, ne žurite sa zaključcima da vas čeka najteža dijagnoza

foto: Maples Images/Shutterstock
foto: Maples Images/Shutterstock

Pseudotumor cerebri je stanje koje podrazumeva povišen pritisak oko mozga, što dovodi do pojave glavobolja i poremećaja vida. Često se naziva "lažnim tumorom na mozgu" jer su njegovi simptomi slični onima koji se pojavljuju kod ovog stanja i mnogi ih često mešaju, a poznat je još kao idiopatska intrakranijalna hipertenzija.


U pitanju je stanje koje je moguće lečiti, a u nekim slučajevima može ponovo da se pojavi.

 

  • Šta izaziva pseudotumor mozga?


Tačan uzrok je nepoznat, ali može biti povezan s previše cerebrospinalne tečnosti unutar lobanje. Ona inače normalno štiti mozak i kičmenu moždinu i apsorbuje se u krvotok, ali kada se ona ne apsorbuje u potpunosti može doći do nakupljanja, što za posledicu ima povišen pritisak u lobanji.


U pitanju je stanje koje se javlja i kod žena i kod muškaraca, kako mladih, tako i starih, ali i kod dece. Ipak, češće se dijagnostikuje gojaznim ženama u reproduktivnom dobu.

 

oko
foto: Profimedia
  • Koji su faktori rizika?

 

Među najčešće pominjanima su gojaznost, a klinima Mejo navodi da je rizik za nastanak pseudotumora mozga 20 puta veći kod gojaznih žena mlađih od 44 godine nego kod opšte populacije. Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti utvrdio je da je 79 odsto dece koja imaju ovaj sindrom gojazno, a naročito je s većim rizikom za ovo stanje povezano nagomilavanje masnih naslaga na abdomenu.


Kako piše Healthline, faktor rizika su i određeni lekovi, poput oralne kontracepcije, steroida, prekomerne količine vitamina A, tetraciklina itd.
Utvrđeno je da se ovo stanje češće javlja i kod ljudi koji imaju neko oboljenje bubrega, apneju u snu, Adisonovu bolest, lajmsku bolest ili neke urođene defekte krvnih sudova.

 

  • Koji su simptomi pseudotumora mozga?

 

Glavobolja.
Uobičajeno da je ovo stanje prati tup bol u glavi koji počinje iza očiju, a pogoršava se noću, kada se pomeraju oči ili tokom buđenja.


Problemi s vidom.
Mogu da se jave bljeskovi svetlosti ili kratke epizode slepila ili zamućenog vida, a pogoršavaju se kako pritisak raste. Ukoliko se ne tretira, može doći do duplog vida ili trajnog gubitka vida.

 

Glavobolja, Visok pritisak
foto: Shutterstock

Drugi simptomi
Neki od njih su zvonjava u ušima, bolovi u vratu, mučnina i povraćanje, vrtoglavica...

 

  • Kako se dijagnostikuje?

 

Dijagnoza pseudotumora mozga postalja se klinički, na osnovu neuroradiološkog nalaza mozga i lumbalnom punkcijom, a lekar će proveriti i ima li pacijent papiloedem, odnosno otok papile optičkog živca.

 

  • Kako se leči?

 

Lečenje ovog stanja se najpre svodi na ublažavanje simptoma i sprečavanja da pseudotumor mozga dalje ošteti vid.


Nakon uspostavljanja dijagnoze, lekar preporučuje određene medikamente ili operaciju, a od lekova se obično daju diuretici, lekovi protiv migrene i za glaukom. Prekomerno gojaznima se preporučuje i program mršavljenja, a u ekstremnim slučajevima čak i gastrički bajpas. Kada je reč o hirurškom rešenju, ono se izvodi ili izrezivanjem dela optičkog nerva kako bi se smanjio pritisak i omogućilo oticanje cerebrospinalne tečnosti ili šantom cerebrospinalne tečnosti.

 

 

makonda-tracker