oprez

BUDUĆE MAME, OBRATITE PAŽNJU: 8 svakodnevnih stvari koje nećete moći da radite posle carskog reza

0

Porođaj carskim rezom je ozbiljna operacija i nakon nje je veoma važno oporaviti se i ne forsirati, a to uključuje i izbegavanje određenih sitnica koje su ranije činile svakodnevicu

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Mnoge žene se iznenade kad nakon carskog reza, dogovorenog ili ne, shvate da mnoge svakodnevne stvari neće moći da obavljaju dok se ne oporave od te ozbiljne operacije.


Nakon carskog reza sledi oporavak koji može da potraje dva do četiri dana u bolnici, a onda šest ili više nedelja po povratku kući. Tokom tog perioda neke žene će poželeti da se vrate svojim uobičajenim aktivnostima, ali to nije izvedivo. Biće potrebno dosta vremena da se telo oporavi. Ako se žena ne oporavi, rez neće zarastati, a može se i ponovno otvoriti, što produžava vreme oporavka. Zbog toga je važno zatražiti pomoć u obavljanju zadataka nakon porođaja carskim rezom.

 

Evo nekoliko aktivnosti koje žena ne može obavljati kad se oporavlja od carskog reza.

 

Kretanje po stepenicama

 

Žene nakon carskog reza ne bi trebalo preterano da koriste stepenice. U početku to treba potpuno izbegavati i sve stvari treba umereno raditi.

Ako živite u kući, svakako odaberite jednu prostoriju u kojoj ćete boraviti u prvim danima. Koji god sprat odaberete, opremite je svime što vam je potrebno za brigu o sebi i detetu.

 

Podizanje starijeg deteta

 

Jedina stvar koju bi žena trebalo da podiže nakon carskog reza je novorođenče. To znači da će majke morati da izbegavaju podizanje starije dece dok rez ne zaraste i trbušni mišići ne povrate snagu. To će potrajati oko šest nedelja.

 

Naravno, to ne znači da starije dete treba zanemariti. Pažnju mu možete pokazati sedenjem, maženjem i paženjem.

 

Ustajanje iz kreveta

 

Nakon carskog reza, ustajanje iz kreveta je izazovan zadatak. Najbolji način da ustanete je da se okrenete na jedan bok, savijete koena, polako izbacite noge iz kreveta, odgurnete se u sedeći položaj pa iskoračite iz kreveta.

 

Upotreba gaziranih napitaka

 

Probavni trakt u prvih nekoliko nedelja nakon carskog reza ne radi isto kao pre operacije. Stoga stručnjaci napominju da treba izbegavati gazirana pića što je više moguće.

 

porođaj, carski rez
foto: Profimedia

Nakupljanje mehurića u organizmu može uzrokovati mučnu bol u stomaku, kao i u ostalim delovima tela. Nadutost, gasove i grčeve, takođe, mogu izazvati. Pijte puno vode — ističu stručnjaci.

 

Smejanje

 

Ko ne voli da se smeje? Neko ko je upravo podvrgnut carskom rezu. Stvari poput smeha, kijanja i kašljanja mogu prouzrokovati bol, pokazale su studije.

 

Vožnja

 

Tokom vožnje vožnje nikad ne možete da znate šta će se dogoditi na putu. Mogla bi se pojaviti potreba za naglim pritiskanjem kočnice, a to može uzrokovati bol. Lekari ukazuju da je najbolje izbegavati samostalnu vožnju prvih nekoliko nedelja nakon carskog reza.

 

Teški kućni poslovi

 

Sedeti i ništa ne raditi je mnogim mamama teško, ali tu želju za spremanjem treba umanjiti nakon porođaja carskim rezom. Predmeti poput usisivača su mnogo teži od onoga što je preporučeno mamama da podižu nakon operacije.

 

Kupanje

 

Iako možda žudite za toplom kupkom, stručnjaci upozoravaju da pričekate. Rani je potrebno dosta vremena da zaraste, a voda može doprineti da se infekcije razmniže, a to može dovesti do niza problema.

 

 

makonda-tracker