MAJKA I ĆERKA

Novo životno poglavlje u životu devojčica: Kako objasniti detetu ŠTA JE MENSTRUACIJA

0

Danas majke moraju ranije da obave razgovore sa ćerkama o menstruaciji jer je starosna granica znatno pomerenija nego ranije.

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Današnje devojčice dobijaju prvu menstruaciju već sa devet godina, stoga je razgovor jako bitan kako bismo ih na vreme uputili u sve. Moguće je da se deca uplaše ukoliko ne znaju šta je u pitanju ili da imaju osećaj sramote, a sve to je moguće preduprediti razgovorom.

 

Jedna izreka kaže "Ukoliko su deca dovoljno stara da postave pitanje, onda zaslužuju da dobiju istinu kao odgovor." Psiholozi tvrde da sa detetom treba pričati o ozbiljnijim temama već od njegove pete godine. 

 

Postoje smernice kako da započnete konverzaciju i olakšate detetu ulazak u nov period.


1. Pričajte o tome što ranije


Objasnite detetu još dok je sasvim mala da je menstruacija sasvim normalna pojava, da to ima i njena mama i da ne treba da se plaši jer je to nešto što imaju sve devojčice.


2. Spustite se na dečiji nivo u razgovoru


Objasnite detetu uprošćeno, tako da što lakše shvati, a da ne izbegnete ključne odgovore. Trudite se da ne komplikujete već da sažmete što više možete i dovedete to na dečiji nivo.

 

Mama, Ćerka, Mama i ćerka, Porodica, Sreća, Majčinstvo
foto: fizkes/Shutterstock

3. Postavljajte pitanja detetu


Bitno je da održavate komunikaciju sa detetom, naročito kada uđe u pubertet. Uvek postavite pitanja za koja smatrate da su neophodna, ne dozvolite da se dogodi to da ne poznajete svoje dete u tom uzrastu.


4. Odgovarajte na nepostavljena pitanja


Često svi mi imamo pitanja za koja bismo želeli da čujemo odgovor, ali da ih ne postavimo. Zamislite kako je u dečijoj glavi, sramota ih je svega i plaše se da ne ispadnu glupi. Pričajte sa devojčicom i zamislite šta je biste vi pitali vašu mamu u tom periodu, pa tako joj i odgovorite na nepostavljena pitanja.

 

 

makonda-tracker