nemojte ignorisati

NIJE uvek samo kvržica! 7 simptoma raka dojke koji često prolaze neprimećeno

0

Nekada je, čak i pre nego što se napipa izraslina, moguća pojava netipičnih simptoma raka dojke i ne smemo ih ignorisati!

foto: BigmanKn/Shutterstock
foto: BigmanKn/Shutterstock

Karcinom dojke je vodeći uzrok obolevanja i umiranja od maligniteta u ženskoj populaciji, a u Srbiji se on kod znatnog broja žena otkriva kasno. Važno je uvek naglasiti kako je rana dijagnostika je važan korak u izlečenju!

 

Samopregled, ultrazvučni pregled i mamografija najpouzdaniji su načini da pratite stanje svojih dojki i na vreme otkrijete eventualni tumor, a i pre nego što se napipa izraslina moguće je da se jave netipični simptomi.

 

Naravno, nije svaki simptom znak karcinoma. Nekada teške grudi mogu upućivati na upalni rak dojke, ali promene mogu biti i sasvim benigne prirode. Takođe, nije ni svaka kvržica rak.

 

Ipak, važno je obratiti pažnju na neke novonastale promene koje pojedinačno ili zajedno mogu upućivati na to da se u našem telu odvija proces koji ne bismo želeli.

 

Neki simptomi raka dojke koji nisu nužno kvržica:

 

  • Bol, crvenilo

 

Obratite pažnju na bol u dojci, ali i u pazuhu i leđima, a uz to i na potencijalno crvenilo kože. Generalno, bol u dojkama može imati veze s hormonalnim promenama, ne nužno s malignitetom, ali primetite da li ga prate propratni simptomi.

 

  • Iscedak iz bradavica

 

Izuzetak jeste majčino mleko. Alarm za rak dojke može biti iscedak iz dojke, posebno ukoliko u njemu ima tragova krvi i žućkaste je nijanse ćilibara.

 

  • Neobičan izgleda kože

 

Ako koža promeni svoj izgled u tom predelu, posebno ukoliko je u pitanju uvučena koža, to može biti simptom tumora koji se uopšte ne mora napipati.

 

Samopregled grudi, Samopregled dojke, Bolne grudi, Grudi
foto: siam.pukkato/shutterstock

 

  • Promena u bradavicama

 

Bilo da je u pitanju oblik bradavice, njena boja, drugačiji osećaj na dodir, tekstura... To može biti alarm za oprez. Odmah se obratite lekaru primetite li nešto neobično.

 

  • Asimetrija dojki

 

Ženske grudi obično jesu asimetrične (u manjoj ili većoj meri), ali ukoliko je asimetrija novonastala i vidljiva, to je moguć simptom raka dojke.

 

  • Čvorići u pazuhu

 

Ako možete napipati čvoriće u pazuhu, pored kvržica koje se daju napipati u dojci, to takođe može biti simptom karcinoma.

 

Grudi, rak dojke, samopregled, samopregled dojke
foto: Shutterstock
  • Oteklost, toplina...

 

Upalni oblik raka dojke je redak, ali opasan, a pri njemu dojka deluje inficirano: vruća je, natečena, crvena. Uglavnom se ne napipava kvržica.

 

 

makonda-tracker