moćno dejstvo

Tako snažan da ga zovu PRIRODNI ASPIRIN: Ovaj jeftin čaj pomaže kod reume, temperature, ekcema, svih vrsta bolova...

0

Biljka od koje se pravi može se naći maltene na svakom koraku, a vrlo je moćna!

foto: Heike Rau/Shutterstock
foto: Heike Rau/Shutterstock

Među najpopularnijim sastojcima iz prirode koji se vekovima koriste kao narodni lek jeste vrbina kora, koja se obično priprema u obliku čaja.


Vrba raste u vlažnim područjima širom sveta, a skoro svi njeni delovi primenjuju se u svrhe lečenja.


U starom Egiptu i Kini široku primenu imalo je pre svega lišće ovog drveta, a zabeleženo je da je Hipokrat još u V veku pre naše ere koristio gorki prah iz vrbine kore, zbog njegove moći da ublaži bolove i snizi telesnu temperaturu.

 

Kako su vekovi prolazili, vrba se više upotrebljavala u lečenju i sve više analizirala, a u XIX veku francuski hemičar Anri Leru uspeo je da izoluje aktivni sastojak kore vrbe koji je nazvao — salicin. Ako vam je ova reč poznata, to je zato što ste je verovatno čuli već bezbroj puta u pitanju je alkoholni β-glukozid, agens koji deluje antizapaljenski i vrlo je hemijski sličan aspirinu, odnosno acetilsalicilnoj kiselini.


Kora vrbe sadrži još fenolnih glukozida, osim salicina, a to su saligenin, salikortin, populin, a u njenom sastavu su i flavonoidi, fitoestrogeni i tanini. zbog svega toga, ona ima i analgetično i antiseptično dejstvo.

 

Budući da je toliko snažan i raznovrsnog sastava, čaj od vrbine kore obično se ne preporučuje trudnicama, dojiljama i manjoj deci, a mnoge trudnice izbegavaju čak i proizvode za negu kože koji sadrže salicilnu kiselinu.

 

Vrbina kora, Vrbova kora, Kora vrbe, Čaj od kore vrbe
foto: Kalcutta/Shutterstock

Protiv čega sve pomaže kora vrbe?

 

  • Protiv glavobolje

 

Ukoliko imate probleme sa čestim glavoboljama ili migrenama, može vam pomoći ovaj prirodni sastojak. To posebno važi ukoliko vam lekovi protiv glavobolje izazivaju gastrointestinalne smetnje — naučno je dokazano da želudac bolje podnosi salicilnu kiselinu iz kore vrbe.


Tada joj se mogu pridružiti i matičnjak i kamilica.

 

  • Protiv povišene temperature

 

Budući da je ovom čaju osnovno dejstvo antizapaljensko, on je vrlo koristan u slučaju povišene temperature.

 

  • Reumatoidni artritis i osteoartritis

 

Kada se kora vrbe kombinuje s astavićem, brezom, koprivom ili listom masline, deluje tako što ublažava simptome rematoidnog artitisa i osteoartritisa, odnosmo ublažava hronične bolove u leđima i zglobovima.

 

Čaj, čaj
foto: Shutterstock
  • Ekcem i druga kožna stanja

 

Čaj od kore vrbe vrlo je efikasan u tretiranju kožnih oboljenja, naročito kada je koža vrlo suva i iritirana, kao kod ekcema. Takođe, veruje se da ispiranje rana ovim čajem ubrzava njihovo zarastanje.


U svemu što se tiče kože je kora vrbe još delotvornija kada se kombniuje s trobojnom ljubičicom.

 

  • Prevencija moždanog i srčanog udara

 

Kora vrbe poznata je po tome što razređuje krv, pa je poželjno da je piju ljudi koji imaju povišen rizik za nastanak moždanog i srčanog udara, imaju trombofiliju i sl.

 

  • Protiv bruzitisa

 

Zapaljenje burze, zatvorene vrećine ispunjene tečnošću koja se nalazi unutrašnjosti zglobova, može da dovede do oticanja kolena, laktova i, generalno, svih zglobova, a protiv nje može pomoći vrbova kora. Više medicinskih istraživanja je dokazalo da je ovaj čaj efikasan u slučaju burzitisa zbog svojih antiinflamatornih mehanizama.


Kako se priprema čaj od kore vrbe?


Jednu kašičicu vrbine kore u prahu prelijte jednom šoljom prokuvane i ohlađene vode od oko 200 mililitara. Ostavite da odstoji 10 minuta, pa procedite i pijte tri puta dnevno, posle obroka.

 

 

 

makonda-tracker