obratite pažnju

Konzumirajte ga redovno i SNIZIĆETE KRVNI PRITISAK: Naučno je dokazano da ovaj NAPITAK reguliše hipertenziju

0

Visoki krvni pritisak se naziva tihim ubicom, baš zbog toga što ne pokazuje jasne indikatore koji ukazuju na problem, ali mogu izazvati srčane bolesti i zdravstvene probleme

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Hipertenzija može da napravi probleme većih razmera, tj. da izazove moždani ili srčani udar. Međutim, ovom problemu se može stati na put ukoliko koristimo zdravu ishranu i lepove. 

 

Zato je potrebno da redovno merite krvni pritisak i idealno bi bilo kada bi on bio  ispod 140/90 mmHg. Sve više od toga predstavlja hipertenziju i to je potrebno lečiti. 

 

 

Kako neka istraživanja kažu pretpostavlja se da trećina populacije boluje od visokog pritiska koji mogu izazovu probleme sa bubrezima i u najgorem smrt. 

 

Međutim sok od paradajza je odličan izbor saveznik za borbu protiv visokog krvnog pritiska. 

 

Ako se redovno pije, sok od paradajza je efikasan saveznik u snižavanju krvnog pritiska, pokazalo je istraživanje objavljeno u časopisu Food Science & Nutrition.

 

Istraživanje je obuhvatilo 481 ispitanika koji su pili neslani sok od paradajza koliko god su hteli. Uočeno je smanjenje sistoličkog krvnog pritiska u proseku sa 141,2 milimetra žive (mmHg) na 137,0 mmHg, dok je njihov dijastolički krvni pritisak pao s 83.3 mmHg na 80.9 mmHg.

 

1 / 2 Foto: Shutterstock/SewCream

 

Dobar nivo zadržale su se i nakon što su ispitanici prestali da piju sok od paradajza. Međutim biće potrebna dodatna istraživanja kako bi se utvrdila količina soka i druge komponente ishrane ispitanika. Ovo delovanje se pripisuje sadržaju kalijuma, minerala koji obavlja bitne funkcije u našem telu, a među najvažnijima je regulisanje koliko će se tečnosti čuvati u telu i koliko će se osloboditi.

 

Ako telo zadržava vodu, to će rezultirati time da će više tečnosti biti u krvi, a pritisak na stenke arterija bće veći. Da bi se uklonio višak tečnosti iz tela, potrebna je ravnoteža kalijuma i natrijuma, jer previše natrijuma pojačava krvni pritisak i zadržava vodu.

 

Kako svi uglavnom prekomerno jedemo so, osim drastičnog smanjenja upotrebe kuhinjske soli i potrebe za dosoljavanjem jela, potrebno je i jesti više hrane bogate kalijumom. To će vratiti osetljivu ravnotežu kalijuma i natrijuma i omogućiti bubrezima da pravilno rade i snižavaju krvni pritisak, prenosi ŽivimGloria.hr

 

makonda-tracker