Maslačak je izuzetno zdrava biljka koja podstiče rad bubrega, jetre i probavnog sistema, smanjuje kolesterol, jača krv, a pomaže i kod alergija.
Svi delovi maslačka su jestivi: cvet, stablo, listovi, čak i koren! Maslačak obiluje hranljivim materijama, a samo neke od njih su vitamini A, B, C i P, potom fosfor, kalcijum, magnezijum, mangan, gvožđe i kalijum, karotenoidi...
Od cvetova maslačka najčešće se priprema sirup ili 'med' koji se može dodati različitim poslasticama, ili samostalno piti kao lek, odnosno prvenstveno kao sirup protiv kašlja dece.
Sastojci za sirup od maslačka:
200 grama cvetova maslačka zajedno sa stabljikom
2 limuna
1,5 litara vruće vode
1 kg šećera
Priprema:
1. Usitnite stabljike i cvetove maslačka, pa ih prelijte vrućom vodom.
2. Dodajte limun narezan na kriške ili isceđen sok limuna, pa sve zajedno kuvajte na laganoj vatri oko pola sata.
3. Procedite tečnost, dodajte još šećera, pa kuvajte još 15 minuta.
4. Vrući sirup prelijte u prethodno sterilizovane staklene boce ili tegle i pažljivo zaklopite. Čuvajte na tamnom i hladnom mestu taman do sledeće sezone maslačaka.