obavezno probajte

Protiv hemoroida koji krvare, obilnih menstruacija, krvarenja iz nosa... Biljka bez koje su mnogi čajevi nezamislivi

0

Ukoliko imate bilo koju tegobu koja podrazumeva krvarenje, čaj od jedne od najrasprostranjenijih biljaka u našoj zemlji mogao bi biti vaš najveći saveznik

foto: effective stock photos/Shutterstock
foto: effective stock photos/Shutterstock

Biljka Capsella bursa-pastoris najpoznatija je kao rusomača, a naziva se na našim prostorima još i hoću-neću, devojačka trava, torbičica, tarčužak ili tobočica.

 

U pitanju je dvogodišnja biljka kojoj možda ne znate naziv, ali ste je videli bezbroj puta jer spada u zeljaste biljke iz porodice krstašica koje rastu i na livadama i pored puteva, a prepoznatljiva je po tankom i visokom stablu i listićima koji rastu retko i duž celog stabla, pa je mnogi koriste kada treba da naprave neki izbor tako što nabrajaju "hoću" i "neću" dok čupkaju listiće i onda odluče na osnovu poslednje reči. Ona cveta od marta do novembra i maltene je na svakom koraku u ovom periodu.


Malo je poznato, međutim, da rusomača nije korisna samo za opklade i igre, već ima lekovitu moć.

 

Čaj od rusomače
foto: newsony/shutterstock

Ona se, naime, primenjuje kod svih vrsta krvarenja, a dokazala se kao efikasna kod puknuća čira, obilnih i produženih menstrualnih krvarenja, krvarenja usled poremećenog ciklusa, hemoroida koji krvare, zatim kod krvarenja iz nosa, želuca i creva pa čak i kod rana. Koristi se i kod problema s krvnim pritiskom jer deluje tako što normalizuje i snižen i povišen, a pomaže i pri oboljenjima mišića, naročito u slučaju poteškoća s mišićima stezačima poput analnog mišića. Mnogi piju čaj od rusomače kod snažnih urinarnih infekcija, jer ima uroantiseptična svojstva.


Kako se priprema čaj od rusomače?


Jednu supenu kašiku rusomače prelijte s dva decilitra ključale vode, pa poklopite i ostavite da odstoji pola sata.


Pijte triput dnevno pre jela.

 

 

makonda-tracker