žensko telo upozorava...

Neki se javljaju i GODINAMA RANIJE: 5 znakova koji ukazuju na to da vam se približava — menopauza

0

Mada ni simptomi perimenopauze ni menopauze nisu uvek najprijatniji, oni su sasvim normalan biološki proces, a važno je prepoznati proces tranzicije koji utiče uopšteno na svaku ženu...

foto: nelzajamal/Shutterstock
foto: nelzajamal/Shutterstock

Svaka žena zna da joj s godinama sledi nešto uobičajeno i ne uvek tako željeno: menopauza. Iako je to sasvim normalan proces promena kroz koje prolazi žensko telo, nekada nije najjednostavnije prihvatiti da se menopauza približava ili da je počela. Do menopauze uglavnom dolazi između 45. i 55. godine, ali ne ulazi se direktno, već joj prethodi perimenopauza, koja može trajati i nekoliko godina, sve dok ne nastupi poslednja menstruacija žene. Naravno, te promene odnose se i na rad hormona, a prvi znaci perimenopauze nastaju zbog pada progesterona.

 

 

Mada ni simptomi perimenopauze ni menopauze nisu uvek najprijatniji, oni su sasvim normalan biološki proces. Uz to, dobro je znati kakva ishrana je najpogodnija u toku ovog procesa.

 

Arijana Šols-Daglas, autorka knjige Mit o menopauzi, i doktorka Alisa Dvek, ginekološkinja iz Njujorka, navele su za Woman's Day 5 simptoma perimenopauze koji su ključne i sve žene bi trebalo da znaju da ih prepoznaju kako bi spremne dočekale i samu menopauzu...

 

  • Smanjena plodnost

 

Nivo hormona u procesu perimenopauze oscilira kao na svojevrsnom ringišpilu, te se prilgaođavaju drugačijem stanju u telu, a jajne ćelije se ređe "otpuštaju". To utiče direktno na sposobnost ostajanja u drugom stanju. Ako pokušavate da zatrudnite i imate problema sa začećem, a u približnim ste godinama perimenopauze, razgovarajte s ginekologom kako biste eventualno proverili nivo hormona u krvi. Pad estrogena utiče i na smanjenu plodnost, ali i na vaginalnu suvoću, zbog koje parovi počinju da koriste lubrikante (ako ranije nisu).

 

  • Menstrualni ciklus više nije tačan kao sat

 

Jasno je: očit znak perimenopauze je nepredvidiv menstrualni ciklus. Teško je odrediti vreme ovulacije, menstruacije variraju od slabih do obilnih, varira i dužina ciklusa... Menopauza usledi kada nema menstruacije (niti bilo kakvog tačkastog krvarenja) više od godinu dana. Međutim, na menstrualni ciklus može uticati i stres.

 

leto, vrućina, vrućine, znojenje
foto: Shutterstock
  • Valunzi, znojenje

 

Talasi vrućine ili valunzi označavaju osećaj topline koji kreće u predelu vrata i glave, pa prolazi kroz celo telo. Obično traje desetak minuta. Gotovo 75% žena se suočava s valunzima, koji mogu trajati nekoliko minuta, ali se javljati više puta dnevno. Njih uzrokuju hormonalne promene i manjak estrogena. Oblačite se slojevito, pijte puno vode, izbacite suviše začinjenu hranu iz ishrane...

 

  • Glavobolja, rasejanost i opšte neraspoloženje

 

Osećate li se zbunjeno, smušeno, neraspoloženo? To može biti znak perimenopauze, jer je to način na koji utiče na mozak. Kako je jedno istraživanje Journal of Women’s Health pokazalo, depresija može biti češća kod žena koje prolaze kroz perimenopauzu. Hormonske oscilacije utiču na zaboravljanje, rasejanost, glavobolje, pad koncentracije. Rešite se stresa, najbolje vežbanjem, šetnjoj, jogom, bilo čime što vas može opustiti - i mozak i telo.

 

vaga, kilogrami
foto: Profimedia
  • Gojenje

 

Stres utiče na konstantno otpuštanje kortizola, što dovodi do stvaranja masnoća oko struka. Nije sasvim dokazano da perimenopauza utiče na gojenje, ali to je jedan od čestih simptoma u tim godinama, a može biti povećan i rizik od dijabetesa tipa 2. 

 

 

makonda-tracker