pažljivo se pogledajte

Koliko opadanja kose je normalno? 9 znakova da gubite previše vlasi i da MORATE da se obratite lekaru

0

Opadanje kose je normalna pojava — dnevno izgubimo od 50 do 100 dlaka, a utvrđeno je da preležan kovid može da izazove pojačano opadanje. Kada, međutim, ovo nije normalno? Kada se treba zabrinuti i javiti lekaru?

foto: HTeam/Shutterstock
foto: HTeam/Shutterstock

U nekom trenutku, većina odraslih osoba pogleda dno kade ili tuš-kabine i pomisli da je izgubila previše kose. Njeno opadanje je sasvim normalna pojava i deo tzv. ciklusa rasta kose.


Ciklus rasta kose sastoji se od tri faze — rasta (anagena faza), kraja rasta i pripreme za mirovanje (katagena faza) i mirovanja (telogena faza), nakon kog se dlaka odvaja od korena i otpada. Kako vlasi otpadaju, rastu nove, a u ovoj fazi je u normalnim okolnostima oko 14 odsto dlaka na glavi.


Međutim, iz niza razloga neretko brinemo da nam kosa opada prekomerno, a to se posebno pojačalo od izbijanja pandemije virusa korona, jer je otkriveno da preležana infekcija često ostavlja posledice u vidu opadanja kose.

 

Kako znati da li zaista gubimo previše kose?


Neki pokazatelji su prilično očigledni, a neki i ne, ali ako ste primetili nešto s ovog spiska, ne bi bilo loše da posetite lekara.

 

  • Jednominutni test


Istraživanje čiji su rezultati objavljeni 2008. godine u medicinskom listu JAMA Dermatology predstavilo je jednostavan način da otkrijemo gubimo li više kose nego što bi trebalo. Sve što je potrebno jeste da zabacite kosu napred, češljate je od vrata ka prednjem telu i izbrojite koliko je vlasi otpalo za jedan minut. Ako pronađete oko 10 dlaka, to je normalno.

 

opadanje kose
foto: Profimedia
  • Skalp vam je vidljiviji

 

U zavisnosti od toga kakva vam je prirodna tekstura kose, deo skalpa uglavnom može uvek da se vidi, pa svaki prekomeran gubitak kose uglavnom može da se primeti. Obratite pažnju na teme i redovno pratite ima li neke promene.

 

  • Izjutra nalazite mnogo kose na jastuku

 

Pronalaženje kose na jastuku obično nije simptom preteranog opadanja kose, ali ako u poslednje vreme vlasi ima više — to može (ali ne mora) da bude razlog za brigu.

 

  • Kad prođete prstima kroz kosu, više dlaka ostaje u ruci

 

Raščešljavanje zamršene kose obično se završava time što nje ima na četki više nego inače, ali ako i prolaženje prstima kroz već očešljanu kosu prolazi s dodatnim opadanjem, zakažite pregled kod lekara kako bi vas uputio na dalje analize.

 

Kosa, Frizura, Lob, Dugi paž
foto: Shutterstock
  • Razdeljak izgleda šire nego ranije

 

Pored toga što je ključan za frizuru, izgled razdeljka je veoma važan pokazatelj stanja kose. Ako primetite da on nije puni bogat kao ranije, već da je širi, to može da bude simptom nekog zdravstvenog problema.

 

  • Tokom kupanja ima mnogo više kose na podu

 

Količina izgubljene kose prilikom njenog pranja obično je prvi razlog za zabrinutost. I u normalnim okolnostima tada gubimo najviše vlasi, a ako vam se čini da je u poslednje vreme na dnu kade ili tuš-kabine više dlaka nego ranije, ne zanemarujte ovaj detalj i reagujte što pre, makar tako što ćete početi da koristite medicinski šampon namenjen jačanju kose.

 

  • Svugde pronalazite dlake

 

Obratite pažnju na to koliko kose opada kada se češljate i, generalno, da li pronalazite više dlaka nego ranije po kući. Manji porast obično nije problem, ali ako imate utisak da su naprasno opale vlasi na sve strane, moguće je da postoji neki skriven problem.

 

Suva kosa, Kosa
foto: Shutterstock/goffkein.pro
  • Konjski rep vam je tanji

 

Čak i kada ne primetite ništa od pomenutog, rep može da otkrije stvarno stanje kose. Ako često nosite konjski rep i primećujete da je on manje bujan i bogat nego ranije, to može da bude znak da nešto nije u redu.

 

  • Više ne pravite frizure tako lako

 

Ako vam je ranije neka frizura stajala lepo, a sada vam kosa deluje beživotno i slabašno kada je napravite, to može da bude pokazatelj da ona postepeno gubi volumen i da opada prekomerno.

 

 

makonda-tracker