korisni saveti

Zadržite toplotu u svom domu: 5 jednostavnih načina kako da efikasno koristite radijatore i sačuvate novac

0

Ako imate problema sa hladim prostorijama, onda nekoliko trikova će vam značiti kako bi vam kuća bila dovoljno zagrejana. 

foto: Shutterstock/Zvone
foto: Shutterstock/Zvone

Da proleće ne biste dočekali praznih džepova neophodno je da na najbolji način isoristite sredstva sa kojima se grejete, odnosno radijatore. Ako ih prekomerno budete koristili, odnosno rasipali njihovu toplotnu energiju, vaše finansije se mogu utanjiti. 

 

1. Razmestite nameštaj

 

Ovaj jednostavan i poptuno besplatan način će vam dodatno pomoći da osetite svu toplotu koju vaši radijatori ispuštaju. Bitno je da nameštaj odvojite od hladnih zidova i da ga približite radijetorima, odnosno vaše krevete za spavanje. Međutim, nemojte ih poptuno primicati uz radijatore jer ćete tako smanjiti njihovo dejstvo. 

 

2. Stavite tepihe

 

Tepih zadržava hladnoću ispod svoje površine, pa bilo da su ispod njega pločice ili parket, on će vam pomoći da zadržite hladnoću ispod njega. Ovo je jako pomaže u zadržavanju toplote kod zgrada sa dosta spratova.

 

 

3. Imajte prenosnu grejalicu

 

Prenosna grejalica će vam pomoći da dogrejet prostor u kojem se često nalazite. Dakle, možda će vam drugi delovi kuće biti malo hladniji, ali to ne bi trebalo da bude problem ukoliko se odevate slojevito što najpre podrazumeva da imate čarape i papuče. Optimalna temperatura u prostorijama treba da vam bude oko 20 stepeni. 

 

4. Pametno koristite roletne

 

One vam mogu sačuvati do 10% toplote. Zato uveče ih obavezno spuštajte kako bi zadržale toplotu tokom noći kada je temperatura niska, ali sa druge strane obavezno ih podignite kada napolju sija sunce jer će sunčevi zraci ugrejati stakla što će opet zadržavati toplotu. 

 

5. Pazite prilikom provetravanja

 

Najbolje je da 2-3 puta na 2-3 minuta provetravate prostorije u kojima boravite. To je sasvim dovoljno da se vazduh promeni, a da vam se ne ohlade zidovi. Nije dobro da vam prozori stoje otvoreni "na kant", jer će vam se tako mnogo rashladiti prostorija, a može se desiti da se stvori i vlaga. 

 

 

 

makonda-tracker