OTVORILA DUŠU

BOLUJE OD TEŠKE BOLESTI, ALI JE ZAHVALNA, JER JE MOGLO I GORE: Nađa Higl otvoreno o svojim zdravstvenim problemima i kako se nosi sa njima

1

Uprkos svemu s čime se suočava, prvakinja u plivanju je optimista

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Svetska šampionka u plivanju Nađa Higl otvoreno je pričala o svim mukama sa kojima se suočava od kad je obolela od autoimune bolesti, ulceroznog kolitisa, upale debelog creva.

 

Ona ke kazala da smatra da je stres glavni okidač koji joj je aktivirao autoimunu bolest sa kojom se bori četiri godine.

 

- Stres i naporni treninzi glavni su okidači koji su mi aktivirali ulcerozni kolitis, autoimunu bolest debelog creva koju danas lekovima i biološkom terapijom držim pod kontrolom. Mislim da je najveći uzrok moje bolesti stres jer bila sam dosta pod pritiskom, želela sam da ostvarim neki rezultat, da se u plivanju ostvarim najbolje što mogu, što mi se i dogodilo. Onda poželiš još više od toga, i uvek misliš da možeš više da izguraš. A tu su i teški treninzi, sve je to dovelo do bolesti - rekla je ona.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Nadja Higl (@higlnadja) on

 

Ona je istakla i da nije prepoznala simptome bolesti, a da je obolela saznala je u osmom mesecu druge trudnoće kada je dobila napad pankreasa i kada su je hitno odveli u bolnicu gde su doktori konstatovali da ima pankreatitis i tamo su pokušavali da je uvedu u stanje mirovanja kako bi iznela celu trudnoću. Međutim, nakon drugog napada morali su hitno da obave carski rez.

 

- Kada se beba rodila počeli su drugi problemi, odnosno i u prvoj trudnoći sam imala krvave stolice ali to smo povezivali sa hemoroidima jer se to kod trudnica često javlja. U drugoj trudnoći sam imala češće stolice ali smo to povezivali sa veličinom bebe i pritiskom na creva - kaže Nađa.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Nadja Higl (@higlnadja) on

 

Uz česte stolice i carski rez, istovremeno je ustanovljeno da ima i klostridiju, bakteriju otpornu na mnoge antibiotike. Tokom desetak dana lečenja od ove bakterije izgubila je 20 kilograma, ali nije bilo pomaka na bolje.

 

- Onda mi je kuma rekla da odradim kolonosopiju i tada su na samom ulazu u debelo crevo videli o čemu je reč. Ulcerozni colitis je neizlečiva bolest, a lekovima i terapijom se drži pod kontrolom. Već četvrtu godinu sam na toj biološkoj terapiji, primam je jednom mesečno i na dnevnom nivou pijem šaku lekova. Počela je kosa da mi opada, jako sam bila umorna, posle napada tri dana nisam mogla da stanem na noge, a to je veoma nezgodno jer sam tada imala dve bebe i to je bilo skoro nemoguće odležati. Sada kako odmiču godine, I kako se ja bolje osećam, simptomi te terapije su ublaženi - navela je ona u emisiji “Na prvom mestu” na TV Prva.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Nadja Higl (@higlnadja) on

 

Nađa je ostala jaka pa poručila da je uprkos svemu zahvalna što nije obolela od teže bolesti.

- Bolest ne bira. Zahvalna sam što je ova a ne neka teža bolest u pitanju. Svako kad sazna da boluje od neke bolesti se zapita “zašto ja”, a onda sledi odgovor “a zašto ne baš ja”. Bolje ja nego neko od moje ili druge dece - zaključila je Higl.

 

makonda-tracker