ispratite ovo

Kako sprečiti i rešiti se NADUTOSTI? 5 nutricionističkih saveta za sprečavanje neprijatnosti (posebno leti)

0

Ako imate problema sa nadimanjem stomaka, što je uglavnom bezazlena, ali ne tako prijatna tegoba, nutricionisti su dali nekoliko saveta u vezi sa pravilima ishrane kojih se treba pridržavati.

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Pošto se u vrelim letnjim danima više znojimo, u tom procesu gubimo neophodne elektrolite i vodu. Kada se naše telo osloni na preostale zalihe, dolazi do umora, vrtoglavice, ali i nadutosti. Nutricionistkinja Stefani Papadakis tvrdi da vrućine dovode do dehidratacije, što dovodi i do nadutosti.

 

Ona i njene kolege savetuju kako da sprečimo i umanjimo ove simptome:

 

  • Hidratacija

 

Redovno konzumirajte vodu! Mada vam se verovatno neće piti voda kad ste naduti, nikako ne zaboravljajte na nju. Pogledajte koji napici su, pored vode, odlični za opskrbljivanje tela potrebnim vitaminima i mineralima, a i hidriraju nas.

 

  • Pazite šta jedete

 

Valjalo bi da izbegavate onu hranu koja je bogata vlaknima, poput karfiola, mahunarki, ali i napitke koji sadrže kofein, gazirana i alkoholna pića.

 

  • Ne jedite gotovu hranu

 

Smrznuta gotova jela sadrže dosta konzervanasa i soli, a ona, kao i hrana puna šećera, stvaraju osećaj nadutosti. 

 

  • Intolerancija na laktozu

 

Kad jedete mlečne proizvode, a smeta vam laktoza, stvara se osećaj nadutosti koji može biti veoma intenzivan. Tada izbacite iz ishrane sir, mleko, sladoled, a zamenite namirnicama na biljnoj bazi.

 

  • Stres

 

Ne samo hrana, zapravo i stres utiče na nadimanje.

 

"Anksioznost i stres povezani su s varenjem, pa se često emocije odražavaju na to. Ljudi stvarno osećaju bol i nadutost, ali to nema nikakve veze s hranom koju jedu. Ponekad dolazi i do dijareje ili zatvora. Kako biste to izbegli, morate pronaći neki način da se rešite stresa, a najbolja opcija je treniranje", rekla je nutricionistkinja Emili Rolason.

 

 

makonda-tracker