obratite pažnju

Možete pomoći sebi SITNICAMA: 9 prirodnih načina da pobedite MASTITIS

0

Pored starog dobrog lista kupusa u grudnjaku, postoji još nekoliko naučno dokazanih trikova za ublažavanje tegoba nastalih zbog mastitisa prilikom dojenja

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Mastitis predstavlja zapaljenje tkiva dojke i, iako je relativno često stanje kod majki koje doje, nije bezazleno jer može vrlo brzo da napreduje do bakterijske upale. Do njega dolazi kada se mleko nagomilava u određenom delu dojke, kao i zbog pritiska na grudi, prekomernog stresa, preranog odvikavanja bebe od sisanja.


Žene obično osećaju bol, oticanje i toplinu, iscrpljenost, visoku temperaturu i groznicu, a mastitis prate i iscedak i stvaranje gromuljica.


U tom slučaju, obavezno se obratite lekaru kako bi procenio u kojoj ste fazi bolesti i radi eventualnog propisivanja terapije pre nego što se infekcija dalje razvije, a uz to će vam pomoći i neki od ovih saveta.

 

 

  • Odmarajte


Iako deluje nemoguće odmoriti dok brinete o novorođenčetu i, neretko, celom domaćinstvu, potrudite se da prilegnete i opustite se kad god imate priliku. Ako možete da računate na pomoć partnera ili nekog člana porodice, tim bolje, jer ovo je vreme kada morate da se posvetite sebi što je više moguće.

 

  • Praznite grudi


Ako još uvek ne pijete neku terapiju koja bi onemogućavala dojenje, hranite svoju bebu češće nego inače i to najpre ponudite onu dojku u kojoj osećate tegobe, ali obavezno koristite obe. Ukoliko ne smete da dojite, u svakom slučaju je veoma važno da se izmlazate nežno i ispraznite grudi koliko je moguće.

 

  • Promenite položaj za dojenje


Savetnice za dojenje preporučuju da se beba hrani ležeći na boku kako bi se mami olakšali bolovi nastali zbog mastitisa, kao i da bebina brada bude usmerena prema začepljenom mlečnom kanalu.

 

  • Listovi kupusa


Ovo povrće postalo je proteklih decenija najpoznatiji narodni lek širom sveta kada su u pitanju tegobe s grudima tokom dojenja, zahvaljujući antizapaljenskom dejstvu kupusa. Dovoljno je da listove ohladite u frižideru, isečete ih na veličinu idealnu za vaše grudi, prekrijete ih u potpunosti, za izuzetkom bradavica, koje treba da budu obnažene. Ako vam je lakše, možete listove kuusa staviti u neki komotniji grudnjak. Držite ih oko 20 minuta ili dok se ne ugreju, pa pažljivo operite grudi. Ponavljajte ovo tri puta dnevno.

 

Dojenje, Grudi
foto: Shutterstock
  • Esencijalna ulja


Medicinska istraživanja su pokazala da neka esencijalna ulja mogu da pruže olakšanje tokom borbe protiv mastitisa. Jedno od njih je esencijalno ulje drveta čaja, koje sadrži organsko jedinjenje terpinen-4-ol, poznato po antibakterijskom, antigljivičnom i antiupalnom dejstvu, a možete ga razblažiti maslinovim ili bademovim uljem.


Imajte na umu da ovo ulje može da bude toksično kada se konzumira, pa izbegavajte delove grudi koji mogu da dođu u kontakt s bebinom usnom dupljom i dobro ga isperite gde god da ga nanosite.

 

  • Masaža grudi


Jedna od najvažnijih stvari koje treba savladati već u porodilištu jeste pravilna masaža grudi, koja će pružiti značajno olakšanje i otpušiti kanaliće, a najvažnije je da ne pritiskate prejake i masirate dojku vrhovima prstiju od spoljnih delova grudi ka bradavicama.


Idealno je da to činite ispod tuša, kada će vam još više prijati.

 

  • Beli luk


Sirovi luk poznat je po antibiotskom svojstvu, a sve što je potrebno jeste da ga isečete na manje delove i progutate kao pilulu. Ukoliko vam teško pada njegov jak ukus, odmah potom popijte čašu soka od pomorandže ili mleka.

 

  • Vitamin C


Ovaj vitamin poznat je po tome što pomaže u zaceljivanju rana i nadoknadi izgubljenih antioksidanata. Pored suplemenata, važno je uneti vitamin C i kroz hranu, i to uz pomoć crvenih paprika, brokolija, peršumna, citrusnog voća, karfiola, paradajza, kivija...

 

  • Hidrirajte se


Ultimativni savet za većinu zdrastvenih problema jeste da pijemo više vode, pa ni masititis nije izuzetak. Potrebe za vodom rastu dok žena doji, a ona će pomoći i u proizvodnji mleka i u otčepljivanju zapušenih mlečnih kanala. Eksperti dojiljama preporučuju 13 čaša vode dnevno, a ako ne možete da pijete toliko vode, obavezno dodajte sokove od ceđenog voća i biljne čajeve.

 

 

makonda-tracker