savršenstvo

Bez putera i ulja, a sočno da sočnije ne može biti: Najbolji recept za trileće za koji će vam svi odmah repete

0

Najbolje je da ovaj lagan i jednostavan slatkiš napravite dan ili dva unapred kako bi imao dovoljno vremena da lepo upije.

Autentičan recept za trileće postaće vaš omiljeni narednih godina
Autentičan recept za trileće postaće vaš omiljeni narednih godinafoto: Shutterestock/nehophoto

Trileće je ultralagana poslastica natopljena slatkom mlečnom smesom i prelivena šlagom i cimetom.

 

 Ovaj jednostavni meksički dezert je jedan od najsočnijih koje ćete probati. 

 

"Tres lećes" u bukvalnom prevodu znači "tri mleka", a ovaj slatkiš je popularan u Meksiku, Latinskoj Americi i širom SAD-a.

 

Umućena belanca ovom kolaču daju dodatnu laganost i sunđerast izgled, a a dobijeni biskvit se preliva sa pomešanim vrstama mleka: kondezovanim, običnim i evaporisanim.

Savet je da trileće napravite dan ili dva unapred, kako bi imao dovoljno vremena da upije smesu.
 

Za pravljenje ovog kolača vam neće biti potrebni ni puter ni ulje. Belanca će mu dati teksturu biskvita, a tri mleka sipana preko kore učiniće ga sočnim bez ulja i putera.

 

Sastojci:

 

Za biskvit:

 

  • 120 gr brašna
  • 1 1/2 kašičice praška za pecivo
  • 1/4 kašičice soli
  • 5 većih jaja
  • 200 gr šećera (1 šolja)
  • 80 ml mleka
  • 1 kašičica ekstrakta vanile

 

Za smesu sa mlekom:

 

  • 350 ml evaporisanog, isparenog mleka
  • 400 kondenzovanog mleka
  • 60 ml mleka


Za umućeni preliv:

  •  
  • 500 ml slatke pavlake
  • 20 gr šećera u prahu
  • 1/2 kašičice ekstrakta vanile
  • mleveni cimet, za preliv

 

Priprema:

 

Zagrejte rernu na 180 stepeni Celzijusa.

 

U srednjoj posudi pomešajte brašno, prašak za pecivo i so. Razdvojite žumanca od belanaca u dve druge posude za mešanje.

 

Dodajte 3/4 šolje šećera u posudu sa žumancima i mešajte velikom brzinom dok žumanca ne postanu bledožuta.

 

Dodajte 1/3 šolje mleka i vanilu i promešajte da se sjedini. Sipajte smesu od žumanaca preko smese od brašna i lagano mešajte samo dok se ne sjedini (pazite: nemojte previše da mešate).


Umutite belanca mikserom, a kada osećate da postaju čvrsta, umešajte preostalu 1/4 šolju šećera. 

 

Lagano umućena belanca umešajte u testo, a potom sipajte testo u pleh i ravnomerno ga rasporedite.

 

Pecite 25 do 35 minuta ili dok čačkalica umetnuta u sredinu kolača ne izađe čista. Izvadite iz rerne i ostavite kolač da se potpuno ohladi.

 

U manjoj posudi pomešajte sve tri vrste mleka, pa kad se kolač ohladi, viljuškom napravite rupice po celom vrhu kolača.

 

Polako sipajte mleko preko kolača. Ostavite kolač u frižideru najmanje 1 sat ili preko noći da upije mleko.

 

U međuvremenu umutite slatku pavlaku, šećer ili vanilu, pa kada dobijete šlag, prelijte preko kolača i pospite odozgo cimetom.

 

Poslužite sa svežim kriškama jagoda, po želji. Prijatno!

 

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima

 

BONUS VIDEO

 

OVO JE RECEPT ZA PRAVE SREMAČKE SALČIĆE! Posebnu slast im daje NEOBIČAN SASTOJAK po kome su ovi kolačići dobili ime

 

makonda-tracker