sitnica koja pravi razliku

Hladan vazduh može da napravi problem: Savet za zimu koji svi astmatičari moraju da znaju

0

Pre nekoliko godina britanska organizacija Asthma UK napomenula je astmatičarima da im jedan zimski aksesoar može olakšati dane niskih temperatura

foto: Leszek Glasner, Shutterstock
foto: Leszek Glasner, Shutterstock

Pre četiri godine, BBC je preneo apel organizacije Asthma UK da astmatičari obavezno nose šalove u zimskim mesecima.


Udisanje hladnog i vlažnog vazduha steže disajne puteve i može da bude okidač za astmatični napad kod troje od četvoro pacijenata, navela je tom prilikom ova organizacija. Zbog toga je pokrenuta akcija #Scarfie, u okviru koje je Asthma UK istakla da "šal može da spasi život".

 

Ipak, oni su tada napomenuli da on nije alternativa za lekove i da se podrazumeva da je obavezno koristiti terapiju za astmu redovno i koristiti šal samo kao dodatni trik za očuvanje zdravlja.


Ovaj zimski aksesoar služi kao barijera koja štiti disajne puteve od prehladnog vazduha, koji se zagreva dok prolazi kroz šal, odnosno on se ponaša kao filter koji olakšava disanje.

 

zima, šal
foto: Profimedia

Bezbroj puta sam završila u hitnoj pomoći zbog astmatičnog napada izazvanog hladnim vremenom. Taj osećaj je užasan, nikad ne možeš da se navikneš na to da ti se čini kao da dišeš na slamku. Hladan vazduh mi je bio veliki problem, čak je i odlazak od kuće do automobila u hladnim zimskim jutrima bio okidač za napade. Srećom, pre nekoliko godina sam saznala za trik sa šalom i sad imam mnogo manje problema — ispričala je pacijentkinja Debi Vud.


Samo u Velikoj Britaniji trenutno živi više od četiri miliona astmatičara, a procenjuje se da u Srbiji oko 200.000 ljudi ima astmu, od čega tri do pet odsto boluje od teškog oblika ove bolesti koja, ukoliko se ne drži pod kontrolom, može biti izuzetno teška pa i smrtonosna.

 

Brojni su izazovi obolelih od teških oblika astme sa kojima teško mogu da se izbore sami. Bolest ih često radno onesposobljava i izaziva pridružena oboljenja. Zbog naglih i nepredvidivih pogoršanja zdravstvenog stanja, oboleli su pod velikim psihološkim pritiskom i stalno izloženi smrtnoj opasnosti — istakla je nedavno predsednica novosadskog Udruženja obolelih od teške astme Aleksandra Maleš.

 

 

makonda-tracker