ne preskačite ih

Brojke ne lažu — ovo MORATE jesti u sezoni virusa: 7 namirnica koja će vam pomoći da OJAČATE PLUĆA

0

Održavanje zdravlja pluća je jedna od najvažnijih stvari koje možete da uradite za svoj organizam. Dobro znamo da je važno izbegavati duvanski dim i aerozagađenje i baviti se fizičkom aktivnošću da bi pluća funkcionisala najbolje moguće, ali jeste li znali da i odabir hrane utiče na rad ovog organa?

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Stanje pluća umnogome utiče na kvalitet života. Stanja poput astme, hronične opstruktivne bolesti i pulmonalne fibroze mogu značajno da promene način života i svakodnevice, pa je veoma važno zaštititi ovaj organ i smanjiti rizik za nastanak respiratornih oboljenja.

 

Pored toga, pažljivo biranje namirnica koje poboljšavaju zdravlje pluća preventivno će delovati na nastanak respiratornih infekcija i jačanje imuniteta.

 

  • Cvekla

 

Cvekla
foto: Shutterstock

Ovo povrće — čak i oni njegovi delovi koje bacamo, poput listova i korena — bogati su brojnim hranljivim materijama. Posebno se izdvajaju nitrati, za koje su istraživanja pokazala da poboljšavaju rad pluća jer umiruju krvne sudove, snižavaju krvni pritisak i regulišu unos kiseonika.

 

  • Paprike

 

Crvena paprika
foto: Shutterstock

Dobro je poznato da su crvene paprike među najbogatijim izvorima vitamina C, nutrijenta rastvorljivog u vodi koji u telu deluje kao snažan antioksidans. Pored toga, on je izuzetno koristan za pluća, pa se pušačima preporučuje da unose više vitamina C.

 

  • Jabuke

 

Jabuke, otrov
foto: Shutterstock

Istraživanja su pokazala da kod bivših pušača pluća spšorije slabe ako jedu jednu jabuku dnevno, dok najmanje pet jabuka nedeljno značajno pobošljava stanje ovog organa.


Sudeći po studiji koju je sproveo američki Nacionalni insitut za srce i pluća, deca koja piju sok od jabuke makar jednom dnevno imaju 50 odsto manju verovatnoću da će imati zviždanje u plućima tipično za astmatičare u pogoršanju.


Pored toga, utvrđeno je da ova voćka smanjuje rizik za nastanak raka pluća! To postiže zahvaljujući visokoj koncentraciji antioksidanasa, uključujući flavonoide i vitamin C.

 

  • Bundeva

 

bundeva
foto: Shutterstock

Ovo superzdravo jesenje povrće prebogato je brojnim hranljivim materijala koje blagotvorno deluju na pluća! Najviše imaju karoteonida, uključujući beta karoten, lutein i zeaksantin, koji imaju antizapaljensko i antioksidansno dejstvo.
Koliko je to važno za zdravlje pluća najbolje pokazuje to što su istraživanja pokazala da pušači imaju 25 odsto manje karotenoida nego nepušači!

 

  • Kurkuma

 

Kurkuma
foto: Profimedia

Studija stručnjaka Nacionalnog univerziteta u Singapuru utvrdila je na uzorku od 2.478 ljudi da konzumiranje kurkumina — ključnog sastojka kurkume — poboljšava funkciju pluća. Štaviše, pokazalo se i da pušači koji unose više kurkumina imaju 9,2 odsto zdravija pluća nego pušači koji ga ne konzumiraju.

 

Đumbir

 

Đumbir
foto: Shutterstock

Ovaj zdravi koren ima antiupalna, antiseptička i antibakterijska svojstva i odlična je namirnica za detoksikaciju. Pomaže i u eliminaciji nataložene sluzi, pročišćava bronhije i druge respiratorne kanale.

 

Pomorandže

 

pomorandže, Pomorandža
foto: Profimedia

Ova voćka je veoma bogat izvor vitamina B6 i, kako je dobro poznato, vitamina C, koji pomažu plućima u transportu kiseonika. Pomorandže obiluju antioksidansima, imaju i protivupalno dejstvo, a neka istraživanja pokazala su da mogu smanjiti simptome astme.

 


 

makonda-tracker