duh tradicije

Da brak bude sladak i dug, sutra pravimo – MLADENČIĆE! Starinski recept s jednim obaveznim sastojkom

0

Tradicionalni mladenčići trebalo bi da se se zamese veče pre Mladenaca ili u zoru na sam dan praznika, a simbolizuju srećan brak.

Neodoljivi mekani mladenčići za Mladence
Neodoljivi mekani mladenčići za Mladencefoto: sandra.zivkovic, Shutterstock

Srpska pravoslavna crkva i njeni verenici tradicionalno 22. marta slave Mladence, odnosno praznik posvećen četrdesetorici Mučenika Sevastijskih koji su stradali za hrišćanstvo 320. godine.


S obzirom na to da su svi mučenici koji su tada posečeni bili mladi muškarci, ovaj dan slave mladi supružnici, koji otvaraju vrata svog porodičnog doma za goste.


To, naravno, podrazumeva bogato posluženje, a obavezan deo trpeze na Mladence su mladenčići – kolači koji se mese veče pred Mladence ili u ranu zoru na sam dan praznika.

Zašto se prave mladenčići?


Slatki kolači koji su simbol Mladenaca simbol su srećnog braka i trebalo bi da prizovu da on traje dugo i da, zahvaljujući medu – obaveznom sastojku mladenčića – bude sladak.


Sam med je i te kako zastupljen u srpskoj narodnoj tradiciji i običajima, još od vremena starih Slovena.


Kako se prave mladenčići?

 

Mladenčići su slatki kolači s medom koji se tradicionalno prave za praznik Mladenci
Mladenčići su slatki kolači s medom koji se tradicionalno prave za praznik Mladencifoto: Creative Family, Shutterstock

Sastojci:

 

  • 900 g brašna
  • 1 kocka svežeg kvasca
  • manja količina mlake vode (za kvasac i šećer)
  • 400 ml kisele vode
  • 200 ml ulja
  • 100 grama šećera
  • 1 kašičica soli
  • 1 limun – potrebni su i sok i rendana kora
  • med po ukusu

 

Priprema

  1. U dublju činiju sipajte malo mlake vode, a zatim u to izmrvite svež kvasac i razmutite. Ostavite pokriveno da odstoji oko 10 minuta.
  2. Potom dodajte kiselu vodu (na sobnoj temperaturi), a zatim i ulje, šećer, med po ukusu, limunov sok i rendanu koru limuna.
  3. Nakon toga, malo po malo dodajte brašno sve dok ne budete zadovoljni gustinom (ne mora da se iskoristi svih 900 g). Testo ne treba da bude ni suviše mekano ni pretvrdo.
  4. Ostavite da odstoji i nadođe najmanje pola sata, a idealno je da narasta preko noći.
  5. Zatim premesite, razvucite testo oklagijom, pa čašom vadite okrugle oblike kao krofnice.
  6. Čačkalicom izbockajte na više mesta, pa namažite mlakom vodom u kojoj se razmutili šećer.
  7. Pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko 15 minuta, odnosno dok ne porumene.
  8. Ispečene mladenčiće premažite medom.

BONUS VIDEO

Najčudniji pogrebni običaji u Srbiji

Error in getting video.

 

makonda-tracker