Ukoliko slavite posnu slavu ovi recepti će vam biti od velike koriti
Posni pasulj prebranac je jelo koje se podrazumeva kada su posne slave u pitanju. Pikantan, klasičan ili sa povrćem, na vama je da izaberete. Koji god da je vaš izbor jedno je sigurno, uživaćete u njemu svim čulima.
U različitim krajevima Srbije prebranac se sprema na razne načine. Na jugu naše zemlje često se spremaju gurmanski specijaliteti, a nije retkost ni da se na trpezi nađu ljutkasta jela. Tako je i sa prebrancem.
Pogledajte koji od ova tri recepta najviše odgovara vašim preferencijama kada je hrana u pitanju i uživajte, jer sigurno, za koji god da se odlučite, nećete da pogrešite.
Hilandarski posni prebranac
Sastojci:
- 500 g belog pasulja
- 4 glavice crnog luka
- 2-3 čena belog luka
- 2 lista lovora
- 2 kašike aleve paprike (slatke ili ljute)
- 100 ml maslinovog ili suncokretovog ulja
- So i biber po ukusu
Priprema:
Pasulj potopite u hladnoj vodi preko noći.Sutradan, isperite ga, pa kuvajte 15 minuta. Bacite prvu vodu da biste uklonili gorčinu. Skuvajte pasulj do polumekane strukture sa lovorovim listovima, pa procedite.
Crni luk isecite na tanke trakice, a beli luk na sitne komadiće.
Na ulju propržite crni luk dok ne postane staklast. Dodajte beli luk i alevu papriku, pa sve dobro promešajte.
U vatrostalnu posudu stavite sloj pasulja, pa sloj proprženog luka.
Nastavite s ređanjem dok ne potrošite sve sastojke. Završite slojem pasulja.
Prelijte posudu toplom vodom (oko 200 ml) ili vodom u kojoj se kuvao pasulj. Pokrijte folijom i pecite na 200°C oko 45 minuta. Skinite foliju i pecite još 15-20 minuta da se stvori lepa korica.
Saveti: Možete dodati i suve šljive za dodatnu aromu.
Hilandarski prebranac najbolje se služi uz svežu salatu, kiseli kupus ili domaći hleb.
Posni prebranac na vranjanski način
Posni prebranac na vranjski način poznat je po bogatom ukusu, uz obilje luka i karakterističnu pripremu koja podrazumeva duže pečenje na tihoj vatri.
Sastojci:
- 500 g belog pasulja
- 4-5 glavica crnog luka
- 2-3 čena belog luka
- 2 lista lovora
- 2 kašike aleve paprike (slatke ili ljute)
- 1 kašičica tucane ljute paprike (po želji)
- 100 ml ulja (maslinovo ili suncokretovo)
- So i biber po ukusu
- ljuta papričica (po želji)
Priprema:
Pasulj potopite preko noći. Isperite ga i kuvajte 15 minuta, pa prospite prvu vodu. Dodajte novu vodu i kuvajte pasulj sa lovorovim listovima dok ne omekša, ali da zrna ostanu cela. Procedite pasulj.
Crni luk isecite na rebarca, a beli luk sitno.Na ulju propržite crni luk na tihoj vatri dok ne postane staklast i lagano karamelizovan (oko 30 minuta).
Dodajte beli luk, alevu papriku, so, biber i po želji tucanu ljutu papriku. Promešajte.
U vatrostalnu posudu stavite sloj pasulja, pa sloj prženog luka.
Nastavite s ređanjem dok ne potrošite sve sastojke. Završite slojem pasulja.
Prelijte toplom vodom u kojoj se kuvao pasulj, tako da tečnost pokrije sastojke. Pecite pokriveno folijom na 180°C oko 1 sat. Skinite foliju i pecite još 30 minuta na 200°C, dok ne dobije zlatno-smeđu koricu.
Saveti za autentičan ukus:
Pečenje na tihoj vatri daje prebrancu posebnu aromu. Ukoliko dodate ljutu papričicu prebranac će dobiti ljutkast ukus, ali vodite računa, koliko to odgovara ako će ga jesti i deca. Služite ga uz domaći hleb, turšiju ili pečene paprike.
I za kraj...
Tradicionalni posni prebranac
Sastojci:
- 500 g belog pasulja
- 3 glavice crnog luka
- 2 lista lovora
- 2 kašike aleve paprike
- So, biber, ulje
Priprema:
Pasulj potopite preko noći. Skuvajte ga s lovorovim listovima dok ne omekša, pa ocedite. Na ulju propržite sitno seckani luk dok ne omekša. Dodajte alevu papriku, so i biber.
U vatrostalnu posudu ređajte sloj pasulja, sloj luka i tako redom. Završite slojem pasulja.Prelijte vodom u kojoj se kuvao pasulj i pecite na 200°C oko 45 minuta.