obratite pažnju!

Najobičnija nervoza i zabrinutost ili...? Ovo su simptomi koji ukazuju na ANKSIOZNOST

0

Nemir, briga, strah, strepnja  jesu svakodnevne emocije. Svako od nas se osetio ovako kada se suočio sa problemom na poslu, kada je bilo potrebno doneti važnu ulogu ili pred polaganje važnog ispita... Međutim, kako ova stanja razlikovati od anksioznosti?

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Anksiozni poremećaji su drugačiji od uobičajene zabrinutosti, jer vam oni onemogućavaju da se borite sa svakodnevnim teškoćama i problemima. 

 

Anksioznost toliko može biti izražena da parališe i dovodi do situacije bespomoćnosti, tako da vam mogu opasti i kreativnost i produktivnost, kvalitet života i energija. 

 

Simptomi koji prate ovaj poremećaj jesu: nesanica, zatim plitak i kratak, napetost, vlažni i utrnuli dlanovi i stopala, suva usta, preskakanje srca, napetost, mučnina itd. 

 

Depresija, Anksioznost, Raskid, Tuga
foto: Shutterstock

Faktori koji izazivaju anksiozne poremećaje i dalje nisu jasno definisani, pa se smatra da oni predstavljaju kompleksane promene u mozgu. U vezi sa ovim, oni se mogu ispoljavati kroz: 

 

 

Ispoljavaju se kroz osećaj krivice, nedostatak samopozdanja, prisilne misli koje vas osuđuju i žele da vas osramote i ismeju.

 

 

Praćeni su znojenjem, bolom u grudima, gušenjem.

 

  • Generalizovani anksiozni poremećaj

 

Tipična su zabrinutost i napetost koji nisu utemeljeni u realnosti

 

  • Posebne fobije

 

Osobe koje imaju neke od specifičnih vrsta fobija, poput socijalne, mogu da izbegavaju skupove sa više ljudi, koncerte, vožnju gradskim prevozom i sl. 

 

 

makonda-tracker