saveti

Anksioznost, nasanica ili glavobolja? Ako imate neku od ovih tegoba, ČAJ OD MATIČNJAKA je nešto šta vam može pomoći

1

Ova vrsta čaja može pomoći u suzbijanju neke vrste tegoba, pa ga treba iskorisiti dok se njegovo dejstvo može osetiti

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Još od davnih vremena, od starih Grčka čaj od matičnjaka našao je svoju primenu. Potiče iz porodica nana, a često se i naziva pčelinjak, pčelinja trava, pčelinja metvica, pčelinja ljubica itd. Može se uzgajati i u saksijama, jer ima miris limuna, sve dok ne procveta, kada gubi miris. Ima uspravno razgranato stablo visine 70 - 150cm. 

 

Biljka se još koristi u vidu čaja, vina, začina, sirća, kapi, kupki i obloga. Njen ekstrakt deluje umirujuće, antivirusno i antibakterijski i od njega se može praviti liker.

 

U vezi sa čajem od matičnjaka on ima vrlo široku primenu i koristi se za regulisanje pojedinih tegoba od kojih su najčešće anksioznost, napetost, probavni trekt, menstrualni bolovi i sl. 

 

Ova biljka nije dovoljno istražena, ali jeste toliko da se znaju njeni efekti kod osoba koje su anksiozne, pate od nesanice i sl. Naravno, on nije apsolutna zamena za psihoterapije i konsultacije sa lekarima, ali jeste nešto šta može pomoći u suzbijanju nekog oblika pojedinih tegoba. Ukoliko ni posle učestalije konzumacije ovog čaja ne vidite boljitak, obavezno se obratite svom lekaru. 

 

Dakle čaj od matičnjaka pomaže u:

 

  • Oslobođanju od stresa
  • Delotvoran je kod osoba koje pate od anksioznosti
  • Boboljšava kognitivne funkcije
  • Olakšava nesanicu 
  • Pomaže kod menstrualnih bolova
  • Lek je protiv glavobolje
  • Ublažava mučninu i menstrualne bolove
  • I kod mnogo drugih tegoba

 

Priprema se vrlo jednostavno tako što jednu supenu kašiku čaja prelijete sa 200ml vruće vode i ostavite tako 10-15 minuta, nakon čega čaj procedite i spreman je za konzumiranje. On ima svetliju boju, blag ukus koji dosta podseća na limun. Čaj možete konzumirati i u kontinuitetu, ali za takvu vrstu korišćenja - posavetujte se sa stručnim licem. 

 

 

makonda-tracker