pomažu

UBRZAN DAH, OSEĆAJ STRAHA I DRHTAVICA POČINJU. ŠTA SAD? 5 načina da što pre zaustavite napad panike

0

Počinju bez ikakvog upozorenja, preplavljujući su i parališući, a ako nemate mnogo iskustva s njima, napadi panike mogu biti vrlo zastrašujući. Kako pomoći sebi u takvom trenutku?

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Panični napad podrazumeva iznenadan i intenzivan osećaj straha, anksioznosti ili uspaničenosti i, pored emocionalnog, prate ga fizički simptomi: otežano disanje, drhtavica, znojenje, ubrzad rad srca. U nekim slučajevima javlja da se i bol u grudima, pa čak i odvajanja od stvarnosti, zbog čega je moguće pomešati napad panike sa srčanim udarom.


Ovakve epizode mogu biti prilično zastrašujuće, naročito ako nemate mnogo iskustva s njima. Ipak, postoje tehnike za ublažavanje i zaustavljanje napada panike koje valja imati na umu.

 


Dišite duboko


Najjednostavniji savet ponekad je najbolji ― ubrzano disanje povećaće osećaj straha, dok duboko disanje smanjuje simptome, pa za početak, kada shvatite šta vam se događa, duboko udahnite. Fokusirajte se na disanje kroz usta i na to kako vazduh ulazi u vaša pluća, a potom ih polako napušta.


Idealna tehnika je 4-1-4: neka udah traje četiri sekunde, potom zadržite dah na sekund i na kraju izdah treba da traje četiri sekunde.


Zatvorite oči


U pojedinim slučajevima napadi panike nastaju kada nas savladaju okidači, pa ako se nalazite u okruženju ispunjenom takvim stimulansima, zatvorite oči. Zahvaljujući tome ćete se lakše koncentrisati i na disanje.

 

napad panike, panični napad, Anksioznost, Napad anksioznosti, Anksiozni napad
foto: Shutterstock

Fokusirajte se na neki predmet


Nekim ljudima pomaže kada se koncentrišu na nešto u trenutku paničnog napada. Čim osetite da vas ovaj osećaj obuzima, uzmite nešto što vidite u blizini i obratite pažnju na sve u vezi s ti predmetom: razmišljajte o njegovoj boji, obliku, svrsi...


Uvek imajte sa sobom lavandu


Ova biljka poznata je po svom umirujućem dejstvu i oslobađanju od stresa, pa osobama koje znaju da su sklone napadima panike može koristiti da uvek u torbi imaju esencijalno ulje lavande. Namažite ga na podlakticu i polako udišite njegov miris.


Napomena: Lavanda ne sme da se kombinuje s benzodiazepinima jer tada može da ima omamljujuće dejstvo.


Opustite mišiće


Onako kako nam duboko disanje pomaže da se opustimo deluju i tehnike za opuštanje mišića. Na ovaj način kontrolišemo odgovor sopstvenog tela na stres, a sve što je potrebno jeste da svesno opuštate jedan po jedan mišić ― recimo, opustite palac, pa kažiprst i tako redom.


Ova tehnika je naefikasnija ukoliko se uvežba unapred.

 

 

makonda-tracker