oprez

Ne, ipak NIJE SAMO PMS! Ako imate ove simptome, OBAVEZNO potražite pomoć što pre

0

Jedno istraživanje pokazalo je da samo u Velikoj Britaniji čak osam odsto žena pati od ovog poremećaja, što nije nizak broj, a posledice neobičnog stanja koje pogađa žene mogu biti strašne

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

S obzirom na to koliko podseća na predmenstrualni sindrom (PMS) i povezan je s njim, stanje koje se u medicini naziva predmenstrualni disforični poremećaj (PMDD) često se meša s njim. Ipak, veoma je važno na vreme uočiti razliku.


Većina žena pred početak mentrualnog ciklusa oseća menstrualne grčeve, potrebu za određenim namirnicama, glad, nervozu, iscrpljenost, a primećuju i da im se raspoloženje naglo menja... Međutim, nakon što počne menstrualno krvarenje ovi simptomi se povlače ― dok u slučaju predmenstrualnog disforičnog poremećaja to nije slučaj! Ukoliko primetite da neke od tipičnih simptoma PMS-a imate nedelju dana pre početka ciklusa i da oni se zadržavaju i u danima nakon što menstruacija nastupi, velika je verovatnoća da imate ovaj zdravstveni problem.

 


Predmenstrualni disforični poremećaj je ozbiljni oblik poremećaja raspoloženja koji može da izazove ekstremni vid anksioznosti, depresiju i promene raspoloženja u vreme početka ciklusa. Istraživanja su pokazala da se u 15 odsto slučajeva žene koje pate od njega osećaju toliko loše da su pokušale sebi da oduzmu život, a nije nizak procenat onih koje imaju suicidne misli.

 

Simptomi ovog stanja su:

 

  • osećaj beznađa
  • snažna glad
  • nervoza
  • anksioznost
  • nezainteresovanost za uobičajene aktivnosti
  • nedostatak samopouzdanja
  • manja ili veća potreba za snom nego inače
  • teškoće u koncentrisanju
  • bol u mišićima
  • glavobolja
  • naleti vrućine

 

PMS, Predmenstrualni sindrom, Predmenstrualni disforični poremećaj, PMDD, Depresija, Tuga
foto: Shutterstock

Prema nekim analizama, samo u Velikoj Britaniji od ovog poremećaja pati osam odsto žena, odnosno jedna od dvadeset. Veliki problem koji ga prati je to što se uglavnom ne utvrdi lako i odmah, pre svega jer još uvek nema dovoljno istraživanja o njemu. Stanje je prvi put klasifikovano i definisano tek 2013. godine, što znači da veliki broj stručnjaka o njemu nije učio tokom školovanja i da će se tek sprovesti studije koje će nam bolje objasniti PMDD. Tako, u poređenju s naučnim istraživanjima o predmenstrualnom sindromu, postoji pet puta više studija o erektilnoj disfunkciji ― iako 75 procenata žena pati od PMS-a, dok erektilna difunkcija pogađa 19 odsto muškaraca.


Budući da nije dovoljno istraženo, nije pouzdano objašnjeno šta izaziva predmenstrualni disforični poremećaj, ali se veruje da se razlog krije u promenama hormonskog statusa pred početak ciklusa. Studije su pokazale da žene koje pate od njega imaju niži nivo serotonina, tj. "hormona sreće" koji ljudsko telo koristi za raspoloženje, koncentraciju, san i bol.


Za lečenje PMDD-a koriste se brojne metode, a britanska dr Debora Li objašnjava da se obično primenjuju suplementi u vidu omega-3 masnih liselina, ginko biloba i ulje noćurka, inače korisni i u tretiranju PMS-a. U nešto težim slučajevima moraju da se dodaju hormonska terapija i antidepresivi, a zdrava ishrana i vitaminska suplementacija se podrazumevaju.


 

 

makonda-tracker